Рятівні субсидії

Наталка КИСІЛЬ, Адріана ГРИНИШИН, “Україна і час”

|

Щоби не вистоювати у чергах, про допомогу від держави на комунальні послуги треба подбати вже сьогодні.

Подорожчання опалення може поставити соціально незахищених людей на коліна. До того ж тих, кому складно буде розраховуватися за спожитий газ за новими тарифами, є чимало. А після підвищення вартості блакитного палива, а також цін на комунальні послуги збільшиться кількість громадян, які потребуватимуть субсидій — адресної допомоги держави малозабезпеченим сім’ям для оплати житлово-комунальних послуг. Однак найбільш сутужно, вочевидь, буде тим, кому для отримання отієї допомоги забракне якихось 20-30 гривень. Тобто коли сукупний дохід сім’ї становитиме таку суму, яка виявиться на дещицю меншою і не дозволить родині отримати субсидії. Така вже недосконала соціальна політика.

Що ж каже влада? А ось що: людям підуть назустріч. Враховуючи той факт, що народ тепер із довідками та паспортами гуртом рушить до кабінетів, де надають субсидії, потрібно збільшити штат персоналу, що обслуговує споживачів. Проте число соціальних працівників, судячи з усього, не зросте. У Львові, наприклад, збільшили кількість годин прийому громадян. Це для того, щоби уникнути черг. Утім, за припущенням чиновників, черги все одно будуть.

“Про зловживання із субсидіями потрібно сказати вголос”

Начальник управління праці і соціального захисту Львівської міської ради Наталія Федорович стверджує, що в опалювальному сезоні 2006-2007 років кількість громадян, які отримають субсидії, зросте у 5-6 разів.

– Пані Наталіє, ви не вважаєте, що за теперішніх тарифів на теплопостачання значно розшириться категорія людей, які отримають право на субсидії?

– Звичайно, що так. З підвищенням цін на житлово-комунальні послуги кількість сімей, які матимуть право на субсидії, збільшиться. Проаналізувавши ситуацію, ми очікуємо, що цього опалювального сезону звернеться приблизно така ж кількість громадян, як у 2001-2002 роках. Саме тоді у Львові зафіксовано рекордну кількість звернень громадян з приводу отримання субсидій. До речі, найменше сімей оформляли цю компенсацію в минулому опалювальному сезоні. На 1 червня 2006-го у районах Львова була зафіксована така кількість субсидій: у Шевченківському, Сихівському, Залізничному і Франківському – від 2,5 тис. до 2,8 тис., у Галицькому районі — близько 700 та понад 1,3 тисячі – у Личаківському. Уже у грудні-січні ми очікуємо збільшення цих цифр у 5-6 разів.

– Чи було внесено якісь зміни у саму процедуру надання житлових субсидій? Нагадайте, яким категоріям населення ця пільга належить.

– Останні зміни були внесені ще 2002 року. Цьогоріч нічого нового не придумали. Право ж на призначення субсидії мають сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує 15 чи 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Після отримання субсидії сім`я сплачуватиме 20 % комунальних платежів. Сім’ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, а також сім’ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І-ІІ групи, сплачуватимуть за послуги 15 % середньомісячного сукупного доходу, якщо розмір їхнього сімейного доходу не перевищує 50 % прожиткового мінімуму.

– Чи не виникне потреба збільшити штат працівників районних відділів праці та соціального захисту, адже черги, у яких доведеться вистоювати людям, вочевидь, будуть чималими?

– Вважаю, що кількість тих працівників, які приймають громадян, є достатньою. З іншого боку, ми розуміємо, що вони повинні значно якісніше обслуговувати городян. Для цього потрібні нормально відремонтовані приміщення та техніка. Отже, ми обстежили стан усіх 56 пунктів прийому громадян, які є у Львові. Багато з них були у жалюгідному стані. І вже на сьогодні у більшості із цих пунктів умови праці є покращеними. Також ми переглянули графіки прийому громадян. Тож відтепер львів’яни зможуть здати документи у понеділок, середу, четвер та п’ятницю. Щовівторка працівники районних відділів праці і соцзахисту опрацьовуватимуть документи, які зібрали впродовж тижня.

– А коли здавати документи людям, які працюють?

– Ми врахували і це. Графік прийому громадян у нас диференційований. У середу люди можуть здати документи від 8.00 до 17.00 години, у п’ятницю – від 8.00 до 16.00, а в понеділок і четвер заяви громадян прийматимуть від 10.00 до 19.00.

– Багато хто вважає, що субсидії тягнуть за собою низку зловживань. На вашу думку, це справедливе твердження?

– Знаєте, за зловживання, які, безперечно, є у будь-якій організації, несуть відповідальність дві сторони: той, хто зловживає, і той, хто допускає до цього. Перестаньмо нарікати на хабарників у трамваях, тролейбусах і маршрутках. Якщо ж комусь відомі факти зловживання, то чи не краще звернутися у відповідні служби і засвідчити, що хтось узяв чи вимагав хабара? Я чомусь думаю, що охочих про це сказати вголос буде зовсім небагато.

КОМЕНТАРІ

Теодор ДЯКІВ, депутат Львівської міської ради: “За гроші можна купити будь-яку довідку”

– Я не можу погодитися із новими тарифами на тепло, які затверджено міськвиконкомом. І ось чому. По-перше: представники громадських організацій ніякого погодження на встановлення нового тарифу не давали. А без цього виносити на розгляд виконавчого комітету зазначене питання не можна. По-друге: сам розгляд цього питання у міськвиконкомі відбувся шахрайським способом. Річ у тому, що до порядку денного засідання міськвиконкому не було внесено питання тарифів. Якби я знав, що тарифне питання розглядатимуть, то обов’язково був би присутнім на засіданні і довів би, що теплопостачальні організації неправильно розпоряджаються своїми коштами. Отже, я переконаний, що виконком не схвалив би тариф у розмірі 180 гривень за гігакалорію. Але я сподіваюся, що ці цифри будуть зменшеними. Звичайно, для цього треба подати судовий позов. До речі, Асоціація платників податків до цього готова. Але я чомусь думаю, що і міська рада, і мер, коли отримають усю інформацію від громадських організацій (які мають свої претензії до формування витратної частини “Львівтеплоенерго” і “Залізничнетеплоенерго”), самі вийдуть із пропозицією про зниження тарифу.

Про субсидії скажу так. Це один з елементів здешевлення тарифу для соціальних груп населення, які мають підстави для субсидій. Але можливість отримання субсидій зовсім не означає, що можна затверджувати тариф у такому розмірі, який існує тепер. Є кілька факторів, які впливають на розмір тарифу і на його зниження: це ціна газу (ще не відомо реальну вартість газу, тому у тариф заклали максимально можливу – 686 гривень), ймовірна компенсація з міського бюджету, субсидії, державні субвенції та витратна частина саме теплопостачальних організацій. Ми ж зобов’язані максимально використати кожен із цих факторів для того, щоби тариф був якомога нижчий. Тоді питання використання субсидій виникне лише для тієї групи населення, яка має для цього підстави. А взагалі, може виявитися так, що малозабезпечені платитимуть 15-20 % реального тарифу. А ті, в кого не вистачатиме до права застосування субсидій 10-20 гривень, будуть платити на “повну потужність”. Тому сім’я із трішки більшим заробітком потрапляє у ще гіршу ситуацію, ніж ті, хто має право на субсидію. Взагалі, система субсидії породжуватиме корупцію і зловживання. Бо за гроші можна буде купити довідку, яка дозволить зекономити значно більше за рахунок субсидій. Тож таке непрозоре, незаконне, необґрунтоване формування тарифів тягне за собою цілий букет зловживань”.

Юрій КУЖЕЛЮК, депутат Львівської міської ради: “Що робити, коли немає грошей на ковбасу?”

– І затвердження міськвиконкомом нових тарифів на теплопостачання, і неможливість компенсування бодай якоїсь його частки із міського бюджету — це наші безвихідні рішення. Що вдієш, але мусимо ці тарифи схвалити. Ціни на газ зросли. Ми вже заплатили цього року 27 мільйонів гривень боргу за блакитне паливо, тож коштів у місті на компенсацію нині немає. Можливо, знайдемо якусь суму у процесі формування бюджету на наступний рік, проте і це під знаком питання. А зараз, самі знаєте, дуже жорстко проводиться політика: або платиш за газ, або його не подають. Не підвищити тариф і мерзнути, погодьтеся, — також не вихід. Зрештою, я вважаю компенсацію тарифу на теплопостачання проблемою уряду. До речі, урядові хочеться поставити зовсім інше запитання: чому газ продають за такими різними цінами? Приміром, якщо у вас вдома котел обігрівання, то тоді газ продають по 434 гривні, а коли такий самий газ використовують на ТЕЦ, то за нього доводиться уже викладати 686 гривень, тобто у півтора раза більше. Щодо субсидій, які належать населенню, скажу так: їх треба терміново оформляти. Це остання соломинка, яка може допомогти людям вижити. Це як у приказці: “Коли немає грошей на ковбасу – купуй дешевшу”.

Ігор МИКИТИН, депутат Львівської міської ради: “Хто видасть липову довідку – отримає кримінальну статтю”

– Ми розуміємо і ситуацію в країні, і те, що ціна на газ зростає. Також погоджуємося із тим, що тарифи на рівні 76 гривень за гігакалорію бути не можуть. Але ми дуже хотіли б побачити витратну частину “Теплокомуненерго”. Хотілося би з’ясувати, чи закладено у витратах теплових підприємств кошти на навчання працівників, побудову баз для відпочинку і таке інше. Тоді б мали змогу побачити, чи на таку величину потрібно підвищувати тариф. Нині говорити про зростання тарифів до 180 гривень не маємо підстав. Однак, хоч би там як, зараз дуже багато людей кинеться оформляти субсидії. Втім, я не вважаю, що це призведе до якихось зловживань. Якщо люди намагатимуться купувати липові довідки, то є спеціальні органи, які стежитимуть за цим. Це вже справа кримінальна. Той, хто видасть липову довідку, отримає кримінальну статтю”.

ОПИТУВАННЯ ЛЬВІВ’ЯН

Чи потрібні субсидії?

Петро КРАВЕЦЬ, безробітний:

– Ми субсидій не оформляли ніколи, бо в нас не було такої потреби, дякувати Богу. Субсидії необхідні, звісно. Але, можливо, краще державі знизити ціни на комунальні послуги або якось їх відрегулювати. Загалом процедура оформлення субсидій дуже складна: різні довідки треба мати, у чергах стояти.

Лев ДЕНИСЕНКО, менеджер з продажу:

– Я усього цього не знаю, бо в мене батьки платять за комунальні послуги. Проте знаю, що тепер ми не користуємося субсидіями, раніше, здається, було. Переконаний, що найкращий вихід із цієї “соціальної” ситуації – зниження цін на послуги. Бо пригадую, як завжди проблемно було для матері оформляти субсидії, доводилося витрачати на це 2-3 місяці”.

Олег ХМЕЛЯРЧУК, підприємець: – Я плачу за все без жодних субсидій. І раніше в мене не було настільки складних етапів, коли б доводилося оформляти документи на цю державну допомогу. Не сказав би, що зниження тарифів – це якийсь вихід. Бо як таке може бути, якщо світова ціна на енергоносії зростає? Думаю, що краще було б державі підвищити рівень пенсій. Бо люди, які працюють, мають гроші на оплату. Взагалі субсидії – трохи абсурдні за своєю природою.

Пані Оля, продавець супермаркету:

– Я мешкаю у Канаді. Скажу вам, що за комунальні послуги розраховуюсь самотужки, без допомоги держави. Стосовно ж України, то вважаю, що, коли говорити про пенсіонерів, то така форма допомоги доцільна. Але разом з тим є ситуації, коли пенсіонери живуть разом з дітьми, які не платять за послуги. Часто буває й так, що споживачі можуть платити і не платять, бо мають субсидії через маму-тата. У Канаді люди, отримуючи зарплату, насамперед розраховуються за комунальні послуги, а вже потім за все решта.

Богдана, молода мати:

– Якщо б були знижені тарифи і підвищена зарплата в людей, то й субсидії не потрібні були б. А нині що: тієї біганини по кабінетах з різними довідками і документами стільки, що вже нічого не хочеться. До того ж іноді оформлення затягується на кілька місяців. Думаю, що цей процес потрібно якось скерувати у правильніше русло.

Василь ЧОРНЕНЬКИЙ, водій головного лікаря наркодиспансеру:

– Субсидії — то є, вибачте, дурна форма допомоги. Хай би краще у країні організували життя так, щоб людина могла спокійно заплатити за послуги, і не морочили їй голову складними бюрократичними тяганинами. Бо чому людина має вистоювати у ЖЕКах та інших структурах годинами, днями, поки все не оформить? А ще всюди корупція…

ДОВІДКА

Для оформлення субсидії необхідно подати:

– заяву на отримання житлової субсидії;

– довідку про склад сім`ї та розмір плати за житлово-комунальні послуги;

– довідки про доходи за шість попередніх місяців;

– довідку про розмір земельної ділянки.

При собі необхідно мати:

– паспорт;

– пенсійне посвідчення;

– трудову книжку для тих членів сім’ї, які не працюють;

– розрахункові книжки за комунальні послуги, електроенергію та теплопостачання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *