Роман Дідусь,начальник ГПУ “Львівгазвидобування”: “Ми забезпечуємо власним газом Львівщину”

|

“Наше підприємство забезпечує соціальний сектор Львівської області газом власного видобутку. Як я уже казав, за минулий рік ми видобули 1,1 млрд кубів газу, 60% з якого припадає на Львівську область. Це при тому, що соціальний сектор області споживає близько 800 млн кубометрів газу на рік. А загалом споживання складає 1,6 млрд кубометрів.

Ми потроху збільшуємо видобуток – на цей рік заплановано вже 1,12 млрд кубометрів. Але хочу сказати, що ми мусимо збільшувати добування газу, бо інакше через п’ять-шість років цілком реальним є природне падіння об’ємі видобутку через зниження пластових тисків. Вже зараз ми вкладаємо серйозні кошти в інтенсифікацію видобутку на існуючих свердловинах, проте без розвідки нових родовищ про розвиток галузі у Західній Україні говорити й не варто. Наші розвідані запаси складають приблизно 30 млрд кубометрів газу і переважно це регіон Карпат і Закарпаття. Щоби там працювати, треба вкладати серйозні кошти – буріння однієї свердловини на чотири кілометри вглиб вартує до 4 млн гривень.

А з іншого боку, ми продаємо зараз наш газ нижче собівартості, тому не можемо говорити про якісь інвестиції в розвідку. Мені здається, що ціну на газ для побутового і бюджетного сектора треба підвищувати – може хоча б це спонуватиме людей економити газ і витрачати його ощадливіше.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *