Вірою Лясковська: “Місто розвиватиметься за новими принципами” - "Львівська газета", 24 березня

|

Аналітики інституту “Містопроект” пропонували вирішити проблеми з житлом у Львові двома шляхами: приєднати навколишні села до міста, а також ущільнити наявну забудову. Про те, як виглядає варіант концепції розвитку Львова “від міських депутатів”, “Газеті” розповіла голова спеціальної депутатської комісії Віра Лясковська.

– Депутати категорично виступають проти ущільнення нинішньої забудови в місті. Яким чином комісія пропонує вирішити проблему з житлом?

– У Львові є достатньо площ для зведення нових житлових кварталів. Наприклад, перспективними для будівництва є Ряснянський напрямок, вулиці Стрийська, Варшавська, Личаківська, Лисиничі. Крім того, хороша ділянка поблизу Танкового заводу. Також придатними для будівництва є території військових частин, які вже звільнено, але там ще зберігається певне майно. Ми пропонуємо доповнити концепцію переліком територій таких частин щодо їх функціонального призначення та показниками площі під забудову. Також можна винести будівництво за кільцеву – ці місця придатні для спорудження “спальних” кварталів.

Також пропонуємо визначити черговість будівництва. Адже як його здійснюють зараз? Там збудували один будинок, там – інший. У підсумку є багато новобудов, але там не створено інфраструктури. Якщо визначать черговість, то таких проблем не виникатиме. Наприклад, є вільна ділянка площею 15-20 гектарів. Ми її ставимо під номером 1 і починаємо освоювати. Відповідно, якщо там споруджують житлові будинки, відразу потрібно збудувати дитячий садочок, школу, різні побутові споруди. А якщо розкидати їх по всьому місту, це не тягне за собою жодних зобов’язань. Такої практики треба позбутися.

– Чому депутати пропонують виключити будівництво житлового кварталу в заплаві річки Зубра?

– Цього кварталу не було в генеральному плані міста, проти такого будівництва мешканці району. Тому тут ми йдемо назустріч громаді. Мешканці хочуть збудувати там спортивні майданчики, зокрема облаштувати футбольне поле. Крім того, заплава Зубри не зовсім придатне місце для спорудження житла – передусім екологічний стан річки не дозволяє робити це. А оскільки ділянка – поблизу парку, вона є вдалою для розміщення спортивних майданчиків.

– Комісія пропонує виділити кошти на виконання ландшафтної, екологічної та гідрологічної карт Львова. Скільки коштує розробка таких карт, і для чого вони призначені?

– Ці всі матеріали напрацьовували роками. Багато даних потрібно лише оновити, наприклад, щорічно збільшуються викиди в повітря. Найближчим часом, тільки-но Верховна Рада прийме зміни до державного бюджету, ми скоригуємо міський. У ньому передбачено 1,4 мільйона гривень на Високий замок, ми ж пропонуємо частину цих коштів спрямувати на розробку карт. На кожну потрібно близько 150-200 тисяч гривень. Якщо знайдуть кошти у квітні, то до кінця року вони будуть готові.

Відповідно, будівництво плануватимемо, зважаючи на карти – ці фактори будуть визначальними, коли вирішуватимемо, де варто будувати, а де категорично ні. Наприклад, десь охоронна зона, десь водні витоки. В нашій “бурній” урбанізації до будівництва допускали людей, які нічого не тямлять у нормах містобудування.

Із водою у Львові катастрофа – скільки водоймищ вже захаращено. Це і Зелене око, і Піщані озера. Багато річок пустили під бетон і перетворили їх на каналізації. Якщо за виконанням концепції буде належний контроль, то надалі такого не повториться. Це буде принципово нова концепція життя міста.

Розмовляла Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *