Купи собі диплом! - „Львівська газета“, 8 вересня

|

Із початком навчального року активізували свою діяльність молодіжні організації. Відразу декілька акцій провели львівський осередок кампанії “Пора” та руху “Спротив”.

У понеділок увечері на території студентського містечка НУ “Львівська політехніка” під егідою громадського руху “Спротив” зібралося декілька сотень студентів. Вийти на вулицю їх змусило збільшення вдвічі плати за проживання в гуртожитку та відсутність будь-яких змін у бік поліпшення звично жахливих умов проживання. За словами студентів, попри те, що кількість мешканців у кімнатах зросла, впродовж літа не зроблено елементарного ремонту.

– Студенти нині живуть просто в нереальних умовах, – розповів Орест, один з організаторів акції протесту. – У кімнатах, де торік зазвичай проживало по троє студентів, мешкає нині – 4 особи. Місячна оплата за проживання цьогоріч становить 36 гривень для бюджетників і 51 – для студентів платної форми навчання. Дивно, що для людей, які платять за навчання, вартість проживання є вищою.

Крім того, за словами обурених студентів, частину гуртожитків університет перетворив на готелі, які дають адміністрації неабиякий прибуток.

Зі студентами розмовляв проректор із навчальної роботи та питань соціального захисту Василь Козик, який пообіцяв у всьому розібратися.

– Студенти задавали йому та представникам профкому, присутнім на студентському мітингу, дуже багато запитань, на які ті не мали відповідей, – розповів Орест.

Студенти не мають наміру вірити словам пана Козика. Якщо до наступного понеділка їхніх проблем не вирішать, вони обіцяють рішучі протестні дії. Для цього серед студентів уже сформували координаційну групу для відслідковування діяльності та заходів керівництва навчального закладу щодо покращання житлових умов.

Іншу неординарну акцію проти корупції у вищих навчальних закладах провела вчора під двома національними університетами Львова громадська кампанія “Пора”. Слід зауважити, що аналогічні заходи відбулись у більшості великих міст України.

Акція під назвою “Пора діяти” була театральним дійством. Декілька молодих людей сиділо в колі, символізуючи зацькованих студентів, а на них морально та фізично тиснув “викладач”. Останній скотчем заклеював “студентам” роти, зв’язував їх і всіляко принижував. У цей час натовпом цікавих спудеїв, які зібралися під стінами Національного університету імені Івана Франка (близько трьохсот студентів), ходили “агенти”, які пропонували придбати дипломи чи залікові книжки у рамках акції “Купи собі диплом”.

Присутні з охотою “купували” сурогатні дипломи історика-плагіатора чи сантехніка-гінеколога.

Під час акції серед студентів розповсюджували листівки, в яких закликали до активізації дій проти нинішньої кризи в освітній галузі: “Якщо Тобі набридло, що повні “чайники”, які за своє життя читали одну книжку (“Буквар”) і ту не дочитали, здають сесію краще, ніж Ти; і Ти не можеш дивитися, як справді розумні та класні викладачі повинні зводити кінці з кінцями на свою мізерну зарплату і знаєш, що завтра таке може чекати на Тебе, тоді скажи ДОСИТЬ”.

Під Національним університетом “Львівська політехніка” охочих підтримати акцію “Пори” було не менше.

– На відміну від акції, яка відбулася біля ЛНУ ім. Івана Франка, тут були люди, які підтримували практику купівлі дипломів і вважали, що ми – бідні студенти, не задоволені тим, що не мають змоги купити собі освіту, – розповів один з учасників кампанії “Пора” Андрій.

Як зазначив Андрій, метою цих заходів було привернути увагу до проблеми хабарництва та корумпованості у ВНЗ, а також продемонструвати, що байдужість до цієї проблеми є вельми шкідливою. Також він повідомив, що жодних інцидентів із представниками університетської влади чи правоохоронцями під час акцій не виникало.

Натомість серйозний конфлікт стався у Кам’янці-Подільському. В понеділок уранці на пероні вокзалу працівники транспортної міліції затримали активіста “Пори” Андрія Штогрина, який мав забрати з потяга пакунок. Там були листівки різного змісту, частину з них становили агітки акції “Пора діяти”. Андрія, який відмовився на пропозицію двох осіб у цивільному пройти з ними, доправив до відділку наряд міліції. Там правоохоронці конфіскували всі листівки та відпустили активіста “до з’ясування обставин”. Підставою для затримання послужило те, що листівки та наліпки не містили інформації стосовно тиражу й не мали супровідних документів.

На думку активістів “Пори”, на нинішньому етапі, перед президентськими виборами, правоохоронці зумисне намагаються блокувати діяльність молоді.

– Міліціонери в усіх відділках отримали “рознарядку” придушувати будь-який рух молоді, – розповів один з активістів кампанії. – Загалом хлопця в Кам’янці-Подільському затримали тому, що в пакунку були опозиційні листівки. Але ми не робимо нічого протиправного, тому підстав переслідувати нас немає.

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *