Карл Бек: “Наш успіх – це допомога конкретним людям” - „Львівська газета“, 9 лютого

Ратуша-ForUm

|

Корпус Миру США – це урядова організація, яка сприяє зміцненню миру та дружби між людьми різних національностей і культур і належить до виконавчої гілки влади – уряду США. В Україні Корпус Миру діє з 1992 року. Минулого тижня до Львова завітав директор Корпусу Миру в Україні Карл Бек, який погодився розповісти “Газеті” про особливості діяльності своєї організації.

– Які головні напрямки вашої діяльності в Україні?

– Три основні напрямки нашої діяльності – це викладання англійської мови, викладання менеджменту та пов’язаних із цим бізнес-навичок і викладання навичок, пов’язаних із захистом довкілля. Це головні напрямки, але, крім цього, наших волонтерів залучають ще й на інших ланках громадської роботи. Наприклад, організовують літні табори з мовними курсами для вчителів, молоді, розробляють програми для виховання молодіжних лідерів або навчання громадянських прав, допомагають сиротам, організовують бібліотеки чи ресурсні центри.

– Як давно ви працюєте на Львівщині?

– Корпус Миру працює в Україні з 1992 року. І від самого початку ми працювали на Львівщині.

– У рамках візиту ви зустрічалися з керівниками міста й області. Про що йшлося під час зустрічі?

– Міністерство освіти та науки України впроваджує програму обладнання класів у деяких львівських школах комп’ютерами. Ми говорили з міським головою і з губернатором про те, що Корпус Миру має намір підтримати цю програму і готовий надати вчителів, які викладатимуть навики роботи з комп’ютером.

– Яка організація може просити про роботу волонтера Корпусу Миру?

– Це може бути державна, недержавна організація або школа. У будь-якому разі це має бути організація, що сприятиме розвитку волонтера, розвитку самої організації та осіб, які користуються її послугами. Ми не надсилаємо волонтерів у приватний бізнес, але якщо волонтер працює в університеті чи бізнес-центрі й організація чи фірма просить скерувати волонтера, аби він надав консультації чи консалтингові послуги, це можливо.

– Газета є приватним бізнесом, але активно сприяє розвитку своїх читачів і намагається допомагати своїм працівникам. Чи може вона розраховувати на допомогу вашого волонтера?

– Лише в газеті волонтер не може працювати. Але, наприклад, волонтер має освіту та досвід у фінансовому менеджменті. Якщо ваша газета зацікавлена в тому, щоб скористатися його послугами, то він може це зробити. Також можна просити волонтера провести консультації, якщо, наприклад, він володіє комп’ютерним дизайном або знається на журналістиці, то теж міг би консультувати редакцію.

– А за яких умов волонтер перебуває в Україні? Проживання, платня, хто забезпечує це?

– Корпус Миру ставить умову, щоб волонтери мали постійне місце роботи, їх брали б на роботу як повноправних членів, у школи, університети. Усі волонтери перед початком роботи вивчають українську або російську мову, українську культуру, згодом два роки працюють там, куди їх скеровують. Волонтери не одержують заробітної плати, основні витрати покриває Корпус Миру, а українська організація як партнерський внесок платить за житло волонтера.

– У своїй діяльності в Україні ви не зіштовхувалися із спротивом українських чиновників?

– Ні, жодного разу. Навпаки, ми завжди зустрічали лише доброзичливе ставлення до себе.

– Які реальні результати вашої діяльності в Україні та остаточний результат вашої місії?

– Мені здається, що успіх вимірюється саме індивідуальними випадками, тобто коли ми допомогли конкретним людям у їхній діяльності. Ми намагаємося навчити людей навичок, які допоможуть у їхньому житті. У нашій програмі є дуже багато прикладів, коли завдяки волонтерам в Україні почали відбуватися важливі та цікаві речі. Так, Олена Ніколаєнко та Вікі Інгерсол створили громадський центр у Мелітополі, де українські жінки набувають навичок, необхідних для відкриття власного бізнесу, а Елізабет Вотсон і Світлана Рахманська навчили цілий клас другокласників у Підволочиську вільно розмовляти англійською мовою. Це важливо, бо американці й українці спільно працюють над вирішенням проблем і готують краще майбутнє для своїх дітей.

Розмовляла Ольга Яценко

ДОВІДКА

Корпус Миру як урядова організація Сполучених Штатів Америки вже впродовж 40 років надає технічну допомогу в 120 країнах світу. Фінансування організації здійснюють за рахунок податків, які сплачують громадяни США. З українськими урядовими та недержавними організаціями Корпус Миру співпрацює з 1992 року, коли президент України Леонід Кравчук і президент США Джордж Буш підписали двосторонню угоду про започаткування програм Корпусу Миру. Відтоді до програм Корпусу Миру було залучено понад мільйон українських громадян. Нині в Україні працюють 160 волонтерів, але планують, що впродовж наступних трьох років їх кількість збільшиться до 250 осіб. На Львівщині працюють 8 волонтерів. За словами Карла Бека, наразі немає потреби збільшувати чисельність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *