Бокс. Аліна Шатернікова: „Я не проміняла бокс на журналістику”

|

11 листопадав Нью-Йорку на легендарній арені „Медісон Сквер Гарден” українець Володимир Кличко захистив титул чемпіона світу за версією IBF у надважкій вазі. Володимир здолав технічним нокаутом у сьомому раунді американського „фінансового аналітика” Калвіна Брока. Газета „Ратуша” проаналізувала бій молодшого з Кличків у компанії з заслуженим майстром спорту України, що за професійну кар’єру боксера завойовувала титули чемпіонки Європи і світу, Аліною Шатерніковою.

– На мою думку, Брок здебільшого робив ставку на те, щоб фізично виснажити Володимира. Він намагався не давати в себе прицілитися, багато рухатися, не залишатися на ударній дистанції у Володимира. Його тактикою було працювати не лише в захисній манері, а при своїх маневрах наносити й удари у відповідь, аби таким чином „сковувати” українця. Маневр – удар. Через те, що розмах рук у Володимира більший, Броку потрібно було постійно виходити на свою, середню, ударну дистанцію.

Щодо Володимира, то, зрозуміло, що у нього був чіткий план бою, і, зважаючи на те, що ми побачили в ринзі, він полягав у тому, щоб перший – другий раунд працювати виключно передньою рукою джеба. Аби провести розвідку і подивитися, які дії і яким арсеналом володіє Брок. Таким чином, тримаючи Брока на передній руці, Володимир добре закривався і аналізував дії, які робив американець. Кличко розраховував на дострокову перемогу. Коли він „пристрілявся”, Брок фізично „підсів” і залишався на ударній дистанції. Володимир скористався тим, що Кальвін пропустив декілька ударів, і комбінація-двійка лівий прямий і правий в щелепу призвели до того, що Брок опинився на помості рингу.

– Багато спеціалістів вважають, що Кличко підійшов до двобою не у стовідсотковій фізичній готовності…

– Володимир не був настільки переконливим, як у бою з Крісом Бьордом. Та, як відомо, боксер працює в рингу так, як йому дозволяє суперник. До того ж на Кличка тиснула шалена відповідальність: арена „Медісон Сквер Гарден”, всесвітня аудиторія бою, заяви Володимира з приводу бажання об’єднати чемпіонські пояси. Володимир розумів, що якщо він допустить помилку, то його вболівальники, які пробачили йому попередні поразки, цього разу можуть і не пробачити. Це одна з причин того, чому Володимир не виглядав настільки добре, наскільки може.

– Можливо, Кличко перетренувався?

– Є й така версія. Він тренувався тричі на день. Важко стверджувати, не знаючи, як він себе почував у ринзі. Не знаю, що так вплинуло на Кличка: перетренованість, емоційний тиск чи незручний суперник.

– Після невпевненого початку Брок мав шанси на перемогу?


– Стартовий мандраж був в обох боксерів. В Брока це проявилося у більшій мірі – незрозумілі падіння і розбалансованість. Думаю, що Володимир міг закінчити бій і в першому раунді. Хоча під час бою боксеру видніше: Кличко вирішив дотримуватися плану на поєдинок. Якби він кинувся нокаутувати суперника в перших раундах, міг би пропустити декілька ударів і опинитися на помості.

– Нещодавно з’явилася інформація, що Міжнародна боксерська федерація (IBF) зобов’язала Володимира Кличка провести бій із “обов’язковим претендентом” на цей титул – американцем Реєм Остіном. Проведення бою за захист титулу стане для Кличка кроком назад?

– Бокс не лише видовищний вид, де багато умов диктує телебачення і бажання боксерів, а й спорт, у якому є регламент. Якщо IBF зобов’язала захищати титул, то, напевне, цей бій відбудеться. Можливо, це буде не найцікавіший поєдинок, але потрібно захищати титул. Якщо не проводити бій, то можна втратити пояс, і він стане вакантним.

– Можливо, це інтриги Дона Кінга, який не хоче, щоб Кличко проводив бій із чемпіонами світу за іншими версіями…

– У професійному боксі все може бути. Наскільки IBF є „у кишені” Дона Кінга, судити не можу, не володію такою інформацією. Розмов навколо персони великого боксера завжди не бракує. Які поєдинки проводитиме Кличко, залежить насамперед від президента IBF.

– Ваш останній поєдинок відбувся понад півтора року тому. Чи скучили за боксом?

– За боксом не сумую. Все моє життя – бокс. Так, я не виходжу на ринг, але я знаю все, що відбувається кожного дня в професійному боксі, аналізую бокс, даю інтерв’ю. Я працюю спортивним кореспондентом на телеканалі „Спорт 1”. Запрошую наших українських боксерів до себе на прямі ефіри і як віце-президент Ліги боксу відвідую боксерські змагання. Не боксую, але й з боксу не пішла.

– Чи важко було перевтілитися з боксера у журналіста?

– Мені допомагає мій досвід. Коли виступала, давала багато інтерв’ю, тому легко переключилася на журналістську роботу. Однак, велика проблема – володіння українською мовою. Зараз я її вивчаю і впевнена, що через півроку у мене буде хороша мова, і я спілкуватимуся українською. Останній ефір із Андрієм Котельником у понеділок проводила українською мовою, а бій Кличка коментувала російською.

– Чи буде правильним твердження, що Ви проміняли бокс на журналістику?

– Якби я писала про жіноче здоров’я чи автомобілі, можна було б так сказати. Але все, що я роблю, стосується боксу. Я – багатогранна людина, і мені справді недостатньо бути виключно боксером. Потрібно було освоювати щось нове, життя йде, і для того, щоб у 40 років не залишитися біля розбитого корита, я намагаюся розвиватися як особистість. І мені дуже цікава робота, яку я зараз роблю як спортивний функціонер і журналіст.

– Чи можливе Ваше повернення у ринг?

– Можливе, якщо мої гонорари будуть не нижчими, аніж у Лейли Алі. А ті невеликі гроші, які я отримувала у професійному боксі, не були належною мотивацією.

– У чому полягає ваша робота спортивного функціонера?

– Я працюю віце-президентом Ліги боксу. Єдиної організації, яка має офіційний дозвіл проводити поєдинки з професійного боксу на Україні. Роблю рейтинги українських боксерів, просуваю українських чемпіонів на європейському ринзі. У моїй компетенції – проведення переговорів з промоутерами Європи, Азії. Думаю, в майбутньому співпрацюватимемо і з американськими агентами.

Розмовляв Ярослав БІЛЯЧ, “Ратуша”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *