ОСТАННІ НОВИНИ

Чехія визнала, що деякі боєприпаси, придбані для України, можуть бути неякісними

Наталя Дуляба

|

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що деякі з боєприпасів, які отримує Україна в межах чеської «снарядної ініціативи», можуть бути неякісними, але такі випадки рідкісні. Про це вона сказала журналістам у вівторок, 24 вересня, повідомляє Європейська правда.

Напередодні німецьке видання Handelsblatt опублікувало статтю, в якій з посиланням на українських військових стверджує, що деякі передані Чехією снаряди містили неякісні детонатори.

Стверджувалось, що Україна нібито направила Чехії листа про те, що деякі артилерійські снаряди, які постачаються в межах чеської ініціативи, вибухають передчасно, наражаючи на небезпеку українських солдатів і техніку.

Коментуючи цю публікацію, Чернохова сказала, що ні новий посол України в Чехії Василь Зварич, з яким вона зустрічалася минулого тижня, ні донори, які оплачують закупівлі, не скаржилися на поставлені боєприпаси.

«Ми знаємо, що купуємо не лише нові боєприпаси, але й старі, які можуть мати потенційні проблеми», – сказала глава чеського Міноборони, додавши, що це «поодинокі випадки».

На думку Чернохової, публікація Handelsblatt може бути спрямована на те, аби створити у громадськості враження, що з ініціативою щодо боєприпасів щось не так.

«Ніхто з донорів не має жодних сумнівів», – запевнила міністерка.

Як повідомляв Львівський портал, в межах ініціативи, вперше оголошеної на початку 2024 року президентом Петром Павелом, Чехія шукає артилерійські боєприпаси для України в країнах Європейського Союзу та за його межами.

На цю ініціативу відгукнулась низка інших країн, погодившись виділити на закупівлю снарядів гроші. Серед них були, зокрема Нідерланди, Бельгія, Франція, Норвегія та Польща. Першу партію снарядів, придбаних у межах чеської ініціативи, Україна отримала у червні.

Раніше було відомо, що чеська ініціатива здатна забезпечити для ЗСУ від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць. А до кінця року їхня загальна кількість має сягнути пів мільйона.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *