ОСТАННІ НОВИНИ

Норвегія надасть понад 150 млн дол. для закупівлі боєприпасів для України

Ольга Денисяка

|

Норвегія виділить 1,6 мільярда норвезьких крон (приблизно 153 мільйони доларів) у межах чеської ініціативи закупівлі боєприпасів для України. Про це заявив прем’єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре, передає hromadske.

У заяві прем’єра також зазначено, що раніше уряд країни виділяв до 2 млрд норвезьких крон на збільшення виробничих потужностей оборонної промисловості держави.

Загалом у 2023 році Норвегія надала Україні близько 10 млрд крон у межах військової допомоги у формі пожертвувань від оборонного сектору та промисловості, грантів міжнародним фондам і механізмам та навчання українського персоналу.

Також уряд країни ухвалив низку важливих рішень щодо військової підтримки України на 2024 рік та постійно комунікує із союзниками та партнерами щодо заходів, які допоможуть задовольнити першочергові українські військові потреби.

Як повідомляв Львівський портал, про те, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України у потенційних постачальників за межами ЄС, сповістив у лютому президент республіки Петр Павел. Втім на закупівлю потрібно було знайти гроші.

На цю пропозицію одразу ж відгукнулися Нідерланди, пообіцявши надати 100 мільйонів євро на закупівлю снарядів. Наприкінці лютого Бельгія також заявила, що візьме участь у закупівлі боєприпасів, виділивши на це 200 мільйонів євро. Згодом Франція також підтримала чеський план постачання 800 тисяч артилерійських снарядів в Україну.

Водночас голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала спрямувати на військову допомогу Києву відсотки від коштів РФ, заморожених у ЄС з лютого 2022 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *