ОСТАННІ НОВИНИ

Іранський посадовець заявив, що Іран передав свої ракети РФ

Наталія Жолинська

|

Член Комісії з національної безпеки парламенту Ірану Бахшаїш Ардестані заявив, що Іран передав свої балістичні ракети РФ. Проте офіційні представники влади цієї країни заперечують цю інформацію. Про це пише hromadske.  

Він заявив, що держава «змушена» здійснювати бартер з РФ: Москва дає Ірану сою та пшеницю, а та їй – ракети та дрони. 

За словами Ардестані, Європа знає стратегічну позицію офіційного Тегерану. Його також запитали, чи зможе передача цих ракет призвести до посилення санкцій проти Ірану, на що посадовець відповів: «Гірше, ніж зараз, бути не може. Ми даємо ракети «Хезболлі», ХАМАС і «Хашд аш-Шаабі», то чому б не дати їх РФ?». 

Посадовець також додав, що якщо Європа «захоче запустити спусковий механізм, то це буде лише на шкоду собі».

Як пише Українська правда, іранський депутат підтвердив відправку РФ балістичних ракет, хоча офіційно в країні заперечують це. 

«Ми продаємо зброю і отримуємо долари. Ми обходимо санкції через наше партнерство з Росією. Ми імпортуємо з Росії сою, кукурудзу та інші товари. Європейці продають зброю Україні. НАТО увійшла в Україну, то чому б нам не підтримати нашого союзника, відправивши ракети і безпілотники в Росію?» – вважає Ардестані. 

Попри таке зізнання, речник іранського Міністерства закордонних справ Насер Канаані в коментарі агентству IRNA в неділю, 8 вересня, вкотре заперечив повідомлення про відправлення балістичних ракет Росії.

Він також додав, що Тегеран нібито «ніколи не був частиною конфлікту», виступає проти війни та «підтримує політичне рішення для врегулювання розбіжностей між Росією і Україною, щоб покласти край конфлікту».

Раніше Львівський портал повідомляв, що у Білому домі вже заявили, що якщо Іран передав чи передасть Росії балістичні ракети, це буде «драматичною ескалацією» підтримці Тегераном війни РФ проти України. 

Міністерство закордонних справ також висловило глибоке занепокоєння повідомленнями в міжнародних ЗМІ щодо можливої передачі Іраном балістичних ракет до Російської Федерації. У МЗС вважають, що якщо Іран справді передав Росії балістичні ракети, то це матиме «руйнівні наслідки» для двосторонніх відносин.

За даними ISW, Росія може використати іранські ракети для атак по інфраструктурі України восени та взимку. Зокрема, йдеться про понад 200 балістичних ракет малої дальності Fath-360.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *