ОСТАННІ НОВИНИ

МЗС України прокоментували можливу передачу Росії іранських ракет

Наталя Дуляба

|

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що якщо Іран справді передав Росії балістичні ракети, то це матиме «руйнівні наслідки» для двосторонніх відносин. Також Україна закликала світ посилити тиск на Тегеран і Москву. Про це йдеться у заяві МЗС, опублікованій 7 вересня.

Так, українське МЗС висловило глибоке занепокоєння повідомленнями в міжнародних ЗМІ щодо можливої передачі Іраном балістичних ракет до Російської Федерації.

Відтак керівництво Ісламської Республіки Іран вкотре закликали утриматись від передачі будь-яких видів озброєння та військової техніки Росії, яка відповідно до Статуту ООН та норм міжнародного права є державою-агресором.

При цьому у відомстві нагадали, що вже більше двох років Україна та українці щоденно потерпають від російських терористичних обстрілів усіма видами смертоносного озброєння, зокрема дронами іранського виробництва.

«Поглиблення військово-технічної співпраці Росії та Ірану несе серйозні безпекові загрози не лише для України, але і для всієї Європи, Близького Сходу та світу. Закликаємо світову спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву заради захисту міжнародного миру та безпеки.

Іран має повністю та остаточно припинити надання зброї Росії, щоби діями, а не словами довести щирість заяв свого політичного керівництва про непричетність до підживлення російської воєнної машини смерті», – вказано в заяві МЗС.

Україна застерігає Тегеран, що якщо факт передачі балістичних ракет Росії підтвердиться, це матиме «руйнівні наслідки» для українсько-іранських двосторонніх відносин.

Нагадаємо, 6 вересня видання WSJ з посиланням на джерела серед американських та європейських посадовців повідомило, що Іран вже передав Росії балістичні ракети малої дальності.

Агентство Reuters, яке першим повідомило про підготовку передачі балістичних ракет з Ірану до Росії, писало, що може йтись про Fath-360 – системи, яка запускає балістичні ракети з максимальною дальністю 120 км і 150-кілограмовою боєголовкою.

У Білому домі вже заявили, що якщо Іран передав чи передасть Росії балістичні ракети, це буде «драматичною ескалацією» підтримці Тегераном війни РФ проти України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *