ОСТАННІ НОВИНИ

ДБР викрило групу осіб, яка організувала втечу нардепу Дмитруку

Наталія Жолинська

|

Працівники ДБР повідомили про підозру трьом особам, які незаконно переправили нардепа Дмитрука через державний кордон до т.з. Придністров’я. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.  

У результаті оперативно-розшукових захходів встановлено, що депутат 23 серпня 2024 року незаконно перетнув кордон України у напрямку Республіки Молдови в районі пунктів пропуску «Павлівка» в зоні відповідальності відділу прикордонної служби «Велика Комарівка» прикордонного загону ДПС України. 

Відомо, що втеча Дмитрука за кордон була ретельно спланована та завчасно організована.  

Депутат виїхав з Києва близько 13 години дня у напрямку Одеси. В цей час за кермом авто перебувала інша особа. З камер відеоспостереження на автотрасі Київ-Одеса та допиту водія правоохоронці встановили, що нардеп вийшов з машини на трасі поблизу одного з населених пунктів Роздільнянського району Одещини.  

Близько 17 години він пересів в інше авто, за кермом якого перебував організатор схеми переправлення. А близько 21 години вечора вони доставили депутата до кордону, після чого він пішки незаконно залишив Україну. 

Відтак правоохоронці встановили усіх осіб, які організовували «втечу» Дмитрука, у тому числі з боку Молдови.  

Фігуранти вже неодноразово потрапляли у поле зору, як люди, що можуть бути причетні до незаконного переправлення громадян через державний кордон України. Організатор схеми незаконного перенаправлення має широке коло зв’язків, як серед правоохоронців, так і у кримінальних колах. Відтак він разом із ще одним фігурантом наступного дня також втекли до Придністровської ділянки Молдови. 

Бюро повідомило про підозри трьом учасникам незаконного переправлення осіб через державний кордон за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України. Двом заочно, одного фігуранта правоохоронці затримали.

Раніше Львівський портал повідомляв, що 25 серпня у медіа з’явилась інформація про втечу Артема Дмитрука за кордон, того ж дня Офіс генпрокурора України прозвітував, що оголосив йому підозру за побиття правоохоронця і військового. Згодом правоохоронці офіційно підтвердили, що одіозний народний депутат України Артем Дмитрук втік за кордон.

Довідка 

31-річний Артем Дмитрук пройшов до Верховної Ради на виборах у 2019 році від президентської партії «Слуга народу». З 2021 року став безфракційним, у 2022 перейшов до групи «Відновлення України», більшість членів якої – колишні нардепи від ОПЗЖ. 

Він є іподияконом УМЦ Московського патріархату та прихильником цієї церкви в Україні. Під час пандемії Covid-19 виступав проти вакцинації, в тому числі виступав з цього приводу на проросійських телеканалах. Брав участь у фільмі пропагандиста Анатолія Шарія про сутички в Одесі 2 травня 2014 року. 

У лютому 2024 року Артем Дмитрук вніс заставу за Павла Музичука, ієродиякона УПЦ МП, якого затримала СБУ за підозрою у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України. Також він клопотав про звільнення зі СІЗО керівника Святогірської лаври УПЦ МП Арсенія, якого звинувачують у розголошені розташування блокпостів Сил оборони України. 

Водночас Дмитрук виступав проти заборони російської церкви в України, втім Верховна Рада таки ухвалила відповідний законопроєкт 20 серпня. 

Депутат критикував наступ ЗСУ на Курську область РФ і порівнював українських військових із фашистами. 

Як відомо, журналісти Bihus.Info знайшли докази співпраці Артема Дмитрука з підозрюваним у п’яти злочинах проти України Сергієм Чертиліним.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *