ОСТАННІ НОВИНИ

Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС. Це має припинитися, – Зеленський

Маркіян Рой

|

Росія використовує територію окупованої Запорізької АЕС, як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах, зберігає військову техніку та боєприпаси на території станції. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

За словами глави держави, Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовує територію станції як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах поруч, зберігає військову техніку та боєприпаси на території ЗАЕС.

«Тільки повернення станції під український контроль означатиме повне дотримання всіх норм безпеки і загалом повернення ситуації навколо ЗАЕС до нормальності», – зазначив Володимир Зеленський.

Глава держави додав, що протягом десятиліть Україна гарантувала найвищий рівень безпеки ядерних обʼєктів, і так буде й надалі, але для цього має припинитися злочинна російська присутність на ЗАЕС.

Як повідомляв Львівський портал, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 8 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *