ОСТАННІ НОВИНИ

Наступ України на Курщині зірвав таємні переговори щодо часткового припинення вогню, – ЗМІ

Олег Дерев'янко

|

Україна та росія нібито мали намір відправити у серпні делегації до Катару для непрямих переговорів про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Однак операція на Курщині зірвала їх. Про це повідомляє hromadske з посиланням на Washington Post.

Як зазначається, катарці виступали як посередники й мали зустрітись у Досі окремо з українською та російською делегаціями. Офіційно про можливу домовленість і заплановану зустріч раніше не повідомлялося.

На зустрічі мали говорити про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі з обох сторін, тобто часткове припинення вогню. Деякі учасники переговорів сподівалися, що це може привести до більшої угоди – про припинення війни.

Однак росіяни відклали свою зустріч із посадовцями Катару після початку операції України у Курській області. Делегація кремля схарактеризувала це як «ескалацію». А дипломат-співрозмовник WP додав, що Київ не попереджав Доху про свій транскордонний наступ.

Він додав, що росія «не зривала переговори, а попросила дати їм час». Україна все одно хотіла відправити свою делегацію до Дохи, а Катар відмовився, оскільки не вважав односторонню зустріч вигідною.

Тим часом в Офісі президента України відповіли WP, що саміт у Досі перенесено «через ситуацію на Близькому Сході», але він відбудеться у форматі відеоконференції 22 серпня. Після цього Київ консультуватиметься з партнерами щодо реалізації обговореного.

Передісторія

6 серпня росіяни заявили про спроби України прорватися на територію Курської області. Того ж дня ЗСУ декількома групами перейшли російсько-український кордон на території Суджанського і Кореневського районів терористичної РФ.

Тривалий час Україна жодним чином не коментувала цю військову операцію. Аж 13 серпня головком ЗСУ Олександр Сирський публічно оголосив, що під контролем українських військ перебувають 74 населені пункти Курської області.

14 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що в Курській області РФ Україна досягає «стратегічних цілей», а також що розмірковує, аби створити на Курщині військові комендатури, якщо це буде потрібно.

Станом на 15 серпня на території Курщини, яку контролює українська армія, створили першу військову комендатуру. Її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

На території Курської області Україна контролює вже 82 населені пункти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *