ОСТАННІ НОВИНИ

Екскомандира львівського «Беркута» випустили під заставу в 1 млн гривень

Олег Дерев'янко

|

У п’ятницю, 16 серпня, Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про звільнення під заставу в 1 млн гривень екскомандира львівського «Беркута» Ростислава Пацеляка, якого звинувачують у причетності до вбивств на Майдані. Про це повідомила вдова Степана Хмари Роксолана.

За її словами, заставу вніс громадянин з окупованого Донецька.

«Значить, 16 Серпня, Печерський суд, як то кажуть, вчергове відзначився. Сумновідома (додатково і через свою дочку-сепаратистку) суддя Константінова, вирішила знову відпустити потенційного злочинця, командира львівського беркута, який орудував на Майдані 18 лютого, Ростислава Пацеляка, під заставу в один мільйон. Вона прийняла дуже хитреньке рішення: взяти його під варту, але визначити альтернативну заставу. Не могла не взяти під варту, бо ДБР на днях предʼявило йому свіже обвинувачення, в якому фігурують 12 вбивств і 8 вогневих поранень», – зазначила Роксолана.

Прокурори Супрун та Іванов довели, що у цих вбивствах брав безпосередню участь екскомандир львівського «Беркута» Пацеляк. Крім того, він має чинний російський паспорт, за що його позбавили громадянства України.

«З 2014 року цей пацеляк, якого навіть не обмежили в пересуваннях, хоча вже йшли по ньому суди, десятки разів їздив в Росію і навіть має дружні стосунки з офіцерами з Улан-Уде (пригадаймо Ірпінь і Бучу, адже саме буряти тут лютували найдужче). Адекватно пояснити причини своїх поїздок до ворожої держави не може. А також, нещодавно виявлено, що йому нараховується пенсія в РФ. Навіщо?! І за які заслуги, питання, мабуть, риторичні. Отже, зрозуміло, що він російський резидент, як і підозрював Степан Хмара, який про це постійно заявляв на судах», – йдеться у повідомленні.

Роксолана додала, що є громадська організація «Нескорений Майдан», яка вже протягом 10 років спостерігає за судовими процесами, пов’язаними з подіями на Майдані.

Як повідомляв Львівський портал, колишнього командира львівського «Беркуту» Ростислава Пацеляка позбавили українського громадянства.

Фігурант справ Майдану

З 2016 року Святошинський райсуд Києва слухає справу, в якій Пацеляк був обвинувачений у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні проведенню мирних мітингів, перешкоджанні журналістській діяльності та насильстві щодо державних і громадських діячів.

У ній йдеться про події 18 лютого 2014 року на вулиці Інститутській та Кріпосному провулку.

Станом на 2014 рік Ростислав Пацеляк керував львівським батальйоном міліції особливого призначення «Беркут». Під його командуванням удень 18 лютого 2014 року батальйон разом з іншими підрозділами «Беркуту» жорстко розігнав протестний марш майданівців через урядовий квартал у Києві поблизу Майдану.

Розігнаних демонстрантів оточували й били, навіть якщо ті не чинили опір. Багато з них були затримані та оголошені підозрюваними в масових заворушеннях, внаслідок чого потрапили до СІЗО та заґратованих спецпалат лікарень. Від моменту затримання до оголошення підозри в більшості випадків не проходило і 24 годин.

На початку розгляду даної справи суд відправив Пацеляка під арешт. Проте у 2015 році його випустили з-під варти, і з того часу він був під особистим зобов’язанням.

22 березня 2023 року Держбюро розслідувань оголосило Ростиславу Пацеляку нову підозру щодо подій 18 лютого на вулиці Інститутській та у Кріпосному провулку – додались пункти обвинувачення у вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також у вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Він перебував під вартою за рішенням суду.

10 квітня 2024 року працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо Екскомандира львівського «Беркута» та помічника начальника штабу цього підрозділу.

Зокрема, слідчі встановити, що командир львівського «Беркуту», діючи за вказівкою керівництва столичної міліції, віддав наказ своїм підлеглим отримати патрони зі свинцевою картеччю, спорядити їх до помпових рушниць і вести невибіркову стрільбу по активістах допоки ця картеч не закінчиться.

До слова, неповнолітній син Пацеляка, судячи з його відкритих соцмереж, перебуває у одній з західних країн.

22 березня 2023 року колишньому командиру «Беркуту» в Львівській області Ростиславу Пацеляку повідомили про підозру за участь в умисних вбивствах під час Революції гідності в Києві.

4 жовтня 2023 року правоохоронці повідомили, що нарешті завершили розслідування найбільшої справи Майдану, розстрілу «Небесної Сотні», який стався 18-20 лютого 2014 року. Згідно з матеріалами справи, перед судом постане експрезидент-утікач Віктор Янукович та весь тодішній силовик блок.

Загалом це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту на Євромайдані та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *