ОСТАННІ НОВИНИ

Колишніх командирів львівського «Беркуту» судитимуть за вбивства майданівців

Андрій Котенський

|

Перед судом постануть командири львівського «Беркуту» за обвинуваченням в умисних вбивствах під час Революції гідності. Про це повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

За даними відомства, працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо колишнього командира Львівського батальйону міліції особливого призначення «Беркут» та помічника начальника штабу цього підрозділу. Затримані майже рік тому ексберкутівці підозрювались в організації вбивств учасників масових акцій протесту в середмісті Києва.

Обвинувальний акт направлено до суду.

«Встановлено, що 18 лютого 2014 року вони безпосередньо сприяли вбивству трьох активістів, спричиненню тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості понад 100 учасникам акції протесту, у тому числі 10-м – вогнепальні поранення. Зокрема, слідчі встановити, що командир львівського «Беркуту», діючи за вказівкою керівництва столичної міліції, віддав наказ своїм підлеглим отримати патрони зі свинцевою картеччю, спорядити їх до помпових рушниць і вести невибіркову стрільбу по активістах допоки ця картеч не закінчиться», – йдеться у повідомленні.

Також слідство з’ясувало, що командир батальйону має громадянство країни-агресора. Тому очевидно, що він як громадянин російської федерації діяв в її інтересах, обравши найкривавіший спосіб розправи з активістами за їх громадянську проукраїнську позицію.

Беркутівці обвинувачуються за цілою низкою статей кримінального кодексу, зокрема й за 115 статтею (умисне вбивство) та 258 (теракт) ККУ.

«Щоб ускладнити роботу слідчих ДБР та проведення балістичних експертиз, помічник начальника штабу за вказівкою командира батальйону привласнив знаряддя вчинення злочину – вогнепальну зброю та приховав її. Однак серез 9 років правосуддю таки вдалось наздогнати командира та затримати», – повідомляє ДБР.

Також стало відомо, що чоловіка вже позбавили українського громадянства, арештували майно, як і майно помічника начальника штабу, для відшкодування шкоди, завданої злочином.

Як повідомляв Львівський портал, колишнього командира львівського «Беркуту» Ростислава Пацеляка позбавили українського громадянства.

Фігурант справ Майдану

З 2016-го року Святошинський райсуд Києва слухає справу, в якій Пацеляк був обвинувачений у перевищенні службових повноважень, перешкоджанні проведенню мирних мітингів, перешкоджанні журналістській діяльності та насильстві щодо державних і громадських діячів.

У ній йдеться про події 18-го лютого 2014-го року на вулиці Інститутській та Кріпосному провулку.

Станом на 2014-ий рік Ростислав Пацеляк керував львівським батальйоном міліції особливого призначення «Беркут». Під його командуванням удень 18 лютого 2014-го батальйон разом з іншими підрозділами “Беркуту” жорстко розігнав протестний марш майданівців через урядовий квартал у Києві поблизу Майдану.

Розігнаних демонстрантів оточували й били, навіть якщо ті не чинили опір. Багато з них були затримані та оголошені підозрюваними в масових заворушеннях, внаслідок чого потрапили до СІЗО та заґратованих спецпалат лікарень. Від моменту затримання до оголошення підозри в більшості випадків не проходило і 24 годин.

На початку розгляду даної справи суд відправив Пацеляка під арешт. Проте у 2015-му році його випустили з-під варти, і з того часу він був під особистим зобов’язанням.

22-го березня 2023-го року Держбюро розслідувань оголосило Ростиславу Пацеляку нову підозру щодо подій 18 лютого на вулиці Інститутській та у Кріпосному провулку – додались пункти обвинувачення у вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також у вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

Нині він перебуває під вартою за рішенням суду.

До слова, неповнолітній син Пацеляка, судячи з його відкритих соцмереж, перебуває у одній з західній країн.

22 березня 2023 року колишньому командиру «Беркуту» в Львівській області Ростиславу Пацеляку повідомили про підозру за участь в умисних вбивствах під час Революції гідності в Києві.

4 жовтня 2023 року правоохоронці повідомили, що нарешті завершили розслідування найбільшої справи Майдану, розстрілу «Небесної Сотні», який стався 18-20 лютого 2014 року. Згідно матеріалів справи, перед судом постане експрезидент-утікач Віктор Янукович та весь тодішній силовик блок.

Загалом це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту на Євромайдані та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Максимальне покарання, передбачене санкціями інкримінованих фігурантам статей, передбачає довічне позбавлення волі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *