ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський вважає, що Китай може примусити Росію зупинити війну

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський вважає, що якщо Китай займе сильну позицію, то він зможе примусити Росію зупинити її агресію проти України. Про це він заявив в інтерв’ю представникам французьких ЗМІ, повідомляє Українська правда.

«Я так відповім. Якщо Китай захоче, він зможе примусити Росію зупинити цю війну. Це як ми говоримо про весь світ. Китай – невід’ємна частина цього світу, одна з впливових держав. Я хотів би, щоб вони не займали посередницьку місію. Я хотів би, щоб вони тиснули на Росію щодо закінчення війни. Так само, як тиснуть Сполучені Штати. Так само, як тисне ЄС», – сказав український лідер.

За словами Зеленського, чим сильніша держава, тим сильніше треба тиснути на Росію, тоді буде швидкий результат.

На його думку, посередницька позиція не є сильною.

«Тому я хотів би, щоб у Китаю була сильна позиція щодо цієї війни, щоб вони зупинили руских. Нічого нам зайвого не потрібно. Не потрібна ніяка додаткова підтримка. Все повинно базуватися на міжнародному праві. Я б дуже хотів, щоб у Китаю була ось така, дуже принципова позиція», – підсумував Зеленський.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні президент України Володимир Зеленський говорив, що Китай не постачатиме зброю Росії.

Передісторія

Як відомо, Китай допомагає Росії вести війну проти України, хоча на офіційному рівні КНР це не визнає.

США кажуть, що Китай поки не надає пряму летальну підтримку Кремлю. Але лідери НАТО на саміті у Вашингтоні назвали Китай «вирішальним фактором, що сприяє» війні РФ в Україні.

Країни-члени Північноатлантичного альянсу дедалі більше занепокоєні тим, що Пекін наближається до надання летальної допомоги, від якої застерігали західні чиновники. Так, за словами європейських чиновників, китайські і російські компанії наразі розробляють ударний безпілотник, схожий на іранські «Шахеди».

Зараз США готують нові санкції проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні. Під прицілом можуть опинитися банки.

Раніше Україна запрошувала Китай взяти участь у Саміті миру у Швейцарії, проте ніхто з китайських представників так і не приїхав.

Наприкінці липня глава МЗС Дмитро Кулеба відвідав Гунчжоу на запрошення китайського міністра закордонних справ Ван Ї. Це був перший візит такого рівня за останні 12 років.

Сторони говорили про встановлення справедливого і сталого миру в Україні. Водночас Кулеба Кулеба наголошував, що Україна готова вести переговорний процес з Росією «на певному етапі», коли вона робитиме це доброчесно. Але наразі такої готовності з боку Кремля немає.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *