ОСТАННІ НОВИНИ

Китай може відіграти важливу роль у встановленні сталого миру, – Кулеба

Наталя Дуляба

|

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, прибувши до Китаю, заявив, що КНР може відіграти важливу роль у встановленні сталого миру в Україні. Про це він сказав у своїх соцмережах.

Кулеба розповів, що це є перший візит українського високопосадовця до Китаю з початку повномасштабного вторгнення РФ, а також також перший двосторонній візит міністра закордонних справ України до КНР іще з 2012 року.

Глава МЗС анонсував, що попереду «розлогі, детальні, предметні переговори з китайським колегою Ван Ї щодо шляхів до справедливого миру».

«В центрі уваги – одне питання: мир в Україні. Будемо говорити, будемо шукати точки дотику. Нам потрібно уникнути конкуренції “мирних планів”. Нам потрібно рухатися до справедливого сталого миру і Китай може відіграти у цьому важливу роль», – сказав Дмитро Кулеба.

Водночас він підкреслив: «дуже важливо», що Київ та Пекін ведуть прямий діалог та обмін позиціями.

Під час візиту сторони обговорять також і  двосторонні відносини.

«Переконаний, що після того, як Україна почала переговори про вступ до Євросоюзу, Китаю варто поглянути на відносини з нашою державою крізь призму своїх стратегічних відносин з Європою», – додав глава МЗС.

Нагадаємо, Китай запросив Україну приїхати з візитом у Пекін. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуватиме у КНР 23-25 липня.

Як відомо, Китай допомагає Росії вести війну проти України, хоча на офіційному рівні КНР це не визнає.

США кажуть, що Китай поки не надає пряму летальну підтримку Кремлю. Але лідери НАТО на саміті у Вашингтоні назвали Китай «вирішальним фактором, що сприяє» війні РФ в Україні.

Країни-члени Північноатлантичного альянсу дедалі більше занепокоєні тим, що Пекін наближається до надання летальної допомоги, від якої застерігали західні чиновники. Так, за словами європейських чиновників, китайські і російські компанії наразі розробляють ударний безпілотник, схожий на іранські «Шахеди».

Зараз США готують нові санкції проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні. Під прицілом можуть опинитися банки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *