ОСТАННІ НОВИНИ

Китай не дасть Росії зброї, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Китай не постачатиме зброю Росії. Про це він заявив у своєму зверненні 24 липня.

Глава держави розповів, як проходить візит міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Китаю, який на такому рівні відбувається вперше за останні 12 років.

«Візит українського посадовця на такому рівні – уперше за багато років. І це добре. Є чіткий сигнал, що Китай підтримує територіальну цілісність і суверенітет України. А також було підтверджено й те, що мені говорив лідер Китаю Сі Цзіньпін, – що Китай не постачатиме зброї Росії», – сказав Володимир Зеленський.

Зазначимо, Китай сам запросив Україну приїхати з візитом у КНР. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуватиме у країні 23-25 липня.

Сам глава МЗС заявив, що в центрі перемовин буде встановлення справедливого і сталого миру в Україні. При цьому Кулеба вважає, що саме Китай може відіграти у цьому важливу роль.

Під час зустрічі зі своїм китайським колегою Ван Ї Дмитро Кулеба сказав, що Україна готова вести переговорний процес з Росією «на певному етапі», коли вона робитиме це доброчесно. Але наразі такої готовності з боку Кремля немає.

Як відомо, Китай допомагає Росії вести війну проти України, хоча на офіційному рівні КНР це не визнає.

США кажуть, що Китай поки не надає пряму летальну підтримку Кремлю. Але лідери НАТО на саміті у Вашингтоні назвали Китай «вирішальним фактором, що сприяє» війні РФ в Україні.

Країни-члени Північноатлантичного альянсу дедалі більше занепокоєні тим, що Пекін наближається до надання летальної допомоги, від якої застерігали західні чиновники. Так, за словами європейських чиновників, китайські і російські компанії наразі розробляють ударний безпілотник, схожий на іранські «Шахеди».

Зараз США готують нові санкції проти китайських компаній, які підтримують війну Росії в Україні. Під прицілом можуть опинитися банки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *