ОСТАННІ НОВИНИ

До переліку нематеріальної спадщини України додали чотири елементи Львівщини

Олег Дерев'янко

|

Чотири елементи культурної спадщини Львівщини офіційно увійшли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Городоцький шов, або Городоцький стіб

Городоцький шов, який мешканці Городка називають вишитим праписьмом, містить «драбинки», «кривульки» та комплекс інших швів.

Засипана капуста

Засипана капуста – це страва, яку готують у багатьох містах та селах Львівщини. Її батьківщиною є Гніздичівський край Жидачівщини. Ця страва прикрашає весілля, святкові столи та буденні трапези. Серед її шанувальників були видатні особистості, такі як Іван Франко, митрополит Андрей Шептицький та експертка з української вишивки Ольга Бачинська.

Дзвонарство

У Львові немає жодного свята, коли б не лунали дзвони, особливістю є ще й те, що саме традиція дзвонарства об’єднує різні релігійні громади міста, створюючи особливий дух спільності. Дзвонарство – це прояв, який історично побутував та побутує у Львові, представляючи живу спадщину міста, існує тісний взаємозв’язок між невід’ємними складовими – дзвіницею, дзвоном та мистецтвом дзвонаря.

Бойківська писанка булавкою

Традиція бойківської писанки булавкою ввібрала у себе не тільки технологію, пов’язаною з написанням писанки, накладанням кольорів, а більшою мірою зі звичаями, обрядами, уявленнями про світ, мовою як окремою складовою традиції. Орнаменти були різними, однак в основі писанки був хрест – основа з основ, з нього все починається. Бойківська писанка є важливою частиною місцевої та регіональної ідентичності.

Таким чином уже дев’ять елементів зі Львівщини внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Раніше у цей перелік увійшли:

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *