ОСТАННІ НОВИНИ

Говірку з Мостищини визнали нематеріальною культурною спадщиною України

Ольга Денисяка

|

Надсянську говірку із Мостищини внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомив у Facebook голова Львівської ОВА Максим Козицький.

У Львівській області Надсянську говірку практикують у селі Старява та Заверхи, а також частково у сусідніх селах які розміщені у прикордонній смузі Львівської області, зокрема у Мистичах та Цикові. Її вживають люди як старшого, так і молодшого віку. 

«Це одних з архаїчних говорів галицько-буковинської групи південно-західного наріччя, має звукові перетворення, своєрідну лексику та діалекти», – зазначив голова ОВА.

Максим Козицький зауважив, що незабаром Національний перелік може поповнитись ще трьома елементами зі Львівщини – традицією Глинянського візерункового текстилю, весільними обрядовими піснями Бойківщини «Ладкання» та Сокальською сорочкою.

Як повідомляв Львівський портал, раніше до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України внесли мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки, традицію приготування Яворівського пирога та створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *