ОСТАННІ НОВИНИ

До Львова із США передадуть особисті речі Романа Шухевича

Маркіян Рой

|

Українська діаспора у США зберегла особисті речі Романа Шухевича, які під час Другої світової вивезли за океан. Зараз вони у сім’ях, які готові передати їх назад, на Львівщину. Про повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Львівська ОВА у співпраці з почесним консулом України у місті Детройт Василем Перцем планує зібрати всю цю спадщину і передати її у музей Романа Шухевича на Білогорщі, після того як його відбудують.

«Це важливо, щоб артефакти, які свідчать про життя легендарного українця, можна було оглянути у комплексі. Зустрілися з паном Василем особисто, щоб окреслити план цього великого повернення», – написав Максим Козицький.

Нагадаємо, у ніч на 1 січня російські окупанти атакували Львівщину «Шахедами». Уламки збитого дрона впали на музей-садибу Романа Шухевича, який розташований у Львові та Білогорщі. Музей вщент згорів.

Внаслідок удару у музеї знищено 16 експонатів, які входили до Музейного фонду України. Кількасот інших експонатів вдалося зберегти, адже їх вивезли ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Невдовзі після атаки Львівська міська рада заявила, що проведе Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт із відбудови знищеного на Білогорщі музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Сам конкурс оголосили 27 лютого, переможця мають обрати у травні.

6 лютого донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич виступила на сесії Львівської облради і закликала відбудувати знищений Росією музей, не чекаючи кінця війни.

Депутати зі свого боку вирішили розробити концепцію відбудови музею Романа Шухевича, вжити заходів для його збереження і напрацювати план розвитку.

Водночас депутати Львівської міськради також виступили з закликом не відкладати відбудову музею і якнайшвидше відновити його у первинному вигляді.

На прохання родини Романа Шухевича, форма будівлі максимально відтворюватиме її історичний вигляд, а всі автентичні елементи, які частково вціліли після нападу росіян, а це столярка, деревʼяні сходи, фортепіано, погруддя та ін., місто відновить та поверне у музей, чітко відділивши автентичне від нового. Ключовою у майбутньому музейному просторі має стати криївка, де переховувався Роман Шухевич, що розташовувалася на другому поверсі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова  підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *