ОСТАННІ НОВИНИ

У будинку на вулиці Глибокій відновили двері-віяло

Наталя Дуляба

|

У Львові відновили ще одну автентичну вхідну браму. Цього разу – двері-віяло у житловому будинку на вул. Глибокій, 10. Про це Львівському порталу повідомили у Бюро спадщини.

Дерев’яні двері-віяло у цьому будинку, кажуть реставратори, були у занедбаному стані. Роботи було чимало майже на два місяці.

«Хоч система відкривання дверей працювала справно, деформація дверного полотна у верхній частині призводила до тертя дерев’яних полотен, через що вони були сильно пошкоджені. Було багато роботи», – розповів відповідальний за виконання реставрації Павло Войтович.

Майстри зняли старе нашарування фарби, замінили пошкоджені ділянки дверей, поставили нове фацетоване скляне заповнення, замінили завіси та ручки. А латунні пластини, прикріплені на нижні тафлі, тепер захищають поверхню від фізичних пошкоджень.

Всі роботи обійшлися майже у 70 тисяч гривень. Їх виконували у межах міської програми співфінансування, 30% від суми оплатили самі мешканці будинку.

При цьому в ЛКП «Бюро спадщини» додають, що будинок на вул. Глибокій, 10 – яскравий приклад того, як самі мешканці можуть берегти культурну спадщину. Тут на сходовій клітці сходовій клітці залишилися багато автентичних дверей, досі є автентична плитка, ковані елементи, а також відкрили розписи.

Нагадаємо, відновлення старовинних дверей у будинках-пам’ятках архітектури Львівська міська рада ще у 2018-му започаткувала спеціальну програму, у межах якої, власне, й виділяє 70% коштів на необхідні роботи. Інші 30% мають оплатити місцеві мешканці.

У 2019 році до співфінансування у мерії додали програму реставрації вікон, у 2020-му – програму реставрації історичних балконів. А з 2021 року у Львові почала діяти програма, у межах якої місто дає кошти на відновлення сходових кліток, холів, вітражів та декоративних елементів на фасадах історичних житлових будинків.

Торік Львів вирішив давати частину коштів на відновлення не лише балконів у пам’ятках архітектури, а й у звичайних житлових будинках.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *