ОСТАННІ НОВИНИ

Справу ексголови Верховного суду Князєва скерували до суду

Ольга Денисяка

|

Антикорупційні органи скерували до суду матеріали справи щодо колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва, якого викрили на хабарництві. Про це повідомили в пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

4 березня 2024 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього Голови Верховного Суду, обвинуваченого в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.

Як вже повідомлялось, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (далі — ГЗК) у чотирьох компаній (далі – колишні акціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом «бекофісу» у Верховному Суді. Протягом березня-квітня 2023 року бізнесмен передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн доларів США – суддям Верховного Суду, решта – як “оплата” посередницьких послуг). 19 квітня 2023 року Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 млн доларів США. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів США 15 травня 2023 року Голову ВС і адвоката було викрито “на гарячому”.

Дії колишнього Голови ВС кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

 

Передісторія

Голову Верховного Суду України Всеволода Князєва затримали у травні 2023 року на хабарі у 2,7 млн доларів.

За версією слідства, за ці гроші він мав винести рішення у справі, пов’язаній з олігархом Костянтином Жеваго. Цю корупційну схему вдалося викрити завдяки проникненню детектива НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання. Детальніше про справу читайте за цим посиланням.

Після затримання Князєва взяли під варту із можливістю внесення 107 млн грн застави. Втім її розмір зменшували сім разів поспіль. 31 січня Всеволод Князєв, за якого внесли 18,16 млн грн застави, вийшов із слідчого ізолятора.

Як відомо, сам Князєв скаржився, що через арешт всього майна та рахунків він немає коштів навіть на те, щоб оплатити у СІЗО доступ до Інтернету.

У жовтні торік правоохоронці завершили досудове розслідування у справі стосовно колишнього голови Верховного Суду. Вироку ще немає.

Адвокату, який разом із Князєвим погорів на хабарі, суд дав умовний термін.

Додамо, що Всеволод Князєв був головою Верховного Суду з 1 грудня 2021 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *