ОСТАННІ НОВИНИ

До суду скерували справу ексголови Верховного Суду

Маркіян Рой

|

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершив розслідування щодо колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва. Про це повідомили у відомстві.

Йдеться про справу за фактами одержання Клюєвим неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.

«Детективам НАБУ надано доручення відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення», – йдеться в повідомленні.

Прокуратура додає, що матеріали щодо адвоката-фігуранта справи виділили в окреме провадження.

За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Суд відмовив у задоволенні вимог, але в 2022 році апеляційний суд скасував рішення і визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен нібито вступив у змову з адвокатом одного зі адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 мільйона доларів.

Під час слідчих дій НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 млн доларів США. Під час отримання другого траншу у 450 тисяч доларів США 15 травня 2023 року Голову ВС і адвоката було викрито «на гарячому».

Нагадаємо, Всеволода Князєва затримали у травні на хабарі у 2,7 млн доларів. За версією слідства, за ці гроші він мав винести рішення у справі, пов’язаній з олігархом Костянтином Жеваго. Цю корупційну схему вдалося викрити завдяки проникненню детектива НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання.

Детальніше про справу читайте за цим посиланням.

Після затримання Князєву визначили заставу розміром 107 млн грн, втім згодом її зменшили до 75 млн грн, а після цього – до 55 млн грн.

6 вересня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду задовольнив клопотання детектива НАБУ та продовжив Всеволоду Князєву дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 16 жовтня.

Князєв скаржився, що через арешт всього майна та рахунків він немає коштів навіть на те, щоб оплатити у СІЗО доступ до Інтернету.

Додамо, що Всеволод Князєв був головою Верховного Суду з 1 грудня 2021 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *