ОСТАННІ НОВИНИ

З окупованої Луганщини повернули двох сестер-підліток

Наталя Дуляба

|

Із тимчасово окупованої росіянами Луганщини вдалося вивезти двох сестер-підліток. Майже два роки вони були у розлуці з мамою. Про це Львівському порталу повідомили в Міністерстві реінтеграції.

На момент широкомасштабного вторгнення дівчата жили з бабусею та дідусем у невеликому селі на Луганщині. Мама працювала в місті. Село швидко окупували, тож вивезти доньок одразу не вдалося.

«Протягом 2022 року діти змушені були вчитися у школі за російською програмою, іншого вибору не було. Згодом окупаційна влада почала тиснути на бабусю й дідуся. Погрожували та наполягали на оформленні опіки над онучками за російським зразком. Але дівчата понад усе прагнули зустрітися з мамою», – йдеться у повідомленні.

І тепер майже через два роки сім’я возз’єдналась, дівчата з мамою перебувають у безпеці.

Повернути сестер вдалось завдяки спільним зусиллям Мінреінтеграції, Громадської спілки «Українська мережа за права дитини» та проєкту з пошуку і повернення дітей «Шлях додому».

Зазначимо, що за офіційними даними правоохоронців станом на 24 лютого росіяни депортували або насильно вивезли з України 19 546 дітей. Втім реальна кількість може сягати і до 300 тисяч дітей.

На початку вересня 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що за підтвердженими даними у Росії всиновили 386 українських дітей, яких примусово вивезли на територію РФ.

Нагадаємо, навесні 2023-го Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із диктатором у справі фігурує й уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *