ОСТАННІ НОВИНИ

Навіднику російських ракет по Грозі оголосили нову підозру

Наталя Дуляба

|

Одному з навідників ракетного удару по селу Гроза Харківської області, експравоохоронцю Дмитру Мамону, оголосили підозру у державній зраді. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора.

Йдеться про одного з братів, які, як відомо, навели російські ракети на село Гроза 5 жовтня 2023 року. Окупанти здійснили атаку під час поминального обіду у сільському кафе – загинули 59 мирних мешканців, п’ятеро дістали поранення.

Зрадниками виявились двоє місцевих жителів: 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Вони були правоохоронцями й під час окупації регіону перейшли на бік рашистів, а після звільнення Харківщини втекли в Росію.

Справу щодо державної зради старшого брата вже скерували до суду. Тепер ж підозру у державній зраді (ч.2 ст.111 ККУ) висунули молодшому – Дмитру Мамону.

За даними слідства, влітку 2022 року під час окупації Купʼянська Дмитро Мамон добровільно перейшов на бік ворога. Він став «и.о. инспектора дорожно-патрульной службы отдела государственной инспекции безопасности дорожного движения» у так званому «Управлении внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области».

Чоловік ніс службу на ворожих блокпостах, безпідставно зупиняв та вилучав автомобілі у цивільних.

Згодом він отримав нову «посаду» від окупантів та став «инспектором (дорожно-патрульной службы) взвода №1 отдельной роты ДПС Государственной инспекции безопасности дорожного движения».

Обох братів з українських правоохоронних органів звільнили.

Передісторія

5 жовтня 2023 року російські окупанти обстріляли кафе та магазин у селі Гроза Харківської області. Кількість загиблих поступово збільшувалась і сягнула 55 осіб, втім ще кілька людей вважали зниклими безвісти.

Через нанесений ракетний удар криміналістам доводилось ідентифіковувати рештки людських тіл за допомогою ДНК-експертиз. Лише через тиждень вдалося ідентифікувати усіх жертв ракетного удару РФ, ними стали 59 цивільних.

Глава МВС України Ігор Клименко говорив, що цією атакою Росія вбила цілі родини українців у декілька поколінь.

За даними прокурорів, Росія атакувала кафе у Грозі тоді, коли там поминали загиблого військового. На поминальний обід прийшла половина села. Правоохоронці не виключають, що ракетний удар міг навести хтось із місцевих.

На наступний день після російського обстрілу у Грозу виїхали експерти ООН, щоб збирати більше інформації про це порушення Росією законів та звичаїв війни.

Зрадниками, які які навели російський «Іскандер» на село Гроза, виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон. Вони під час окупації регіону перейшли на бік рашистів. Напередодні звільнення Харківщини вони встигли втекти у Росію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *