ОСТАННІ НОВИНИ

59 загиблих: у Грозі ідентифікували всіх жертв ракетного удару по кафе

Наталя Дуляба

|

Криміналісти ідентифікували всіх людей, які загинули внаслідок ракетного удару Росії по кафе у селі Гроза Харківської області. Жертвами атаки стали 59 цивільних. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«59 людей вбили росіяни прямим влучанням Іскандеру в селі Гроза. Всі жертви – місцеві мешканці. Пенсіонери, медики, фермери, вчителі, підприємці. Всі цивільні. Загинули цілими родинами у декілька поколінь», – сповістив міністр.

19 людей ідентифікували за допомогою мобільних ДНК-лабораторій. Протягом шести діб криміналісти цілодобово відбирали зразки у родичів та шукали співпадіння фрагментів.

«Одного із загиблих – 60-річного чоловіка – криміналісти встановили по 20 частинах тіла. Ще двох осіб вдалося ідентифікувати за допомогою особистих речей, вилучених з помешкань загиблих, оскільки в них не було родичів прямої лінії для порівняння ДНК-профілів», – розповів Ігор Клименко.

Глава МВС відзначив «колосальну й безпрецедентну роботу» слідчих та криміналістів поліції Харківщини. Важливу роль відіграли також сучасні мобільні ДНК-лабораторії, без яких на процес ідентифікації такої кількості тіл та фрагментів пішло би близько року.

Як повідомляв Львівський портал, 5 жовтня російські окупанти обстріляли кафе та магазин у селі Гроза Харківської області. Кількість загиблих поступово збільшувалась і сягнула 55 осіб, втім ще кілька людей вважали зниклими безвісти. Через нанесений ракетний удар криміналістам доводилось ідентифіковувати решти людських тіл за допомогою ДНК-експертиз.

За даними прокурорів, Росія атакувала кафе у Грозі тоді, коли там поминали загиблого військового. На поминальний обід прийшла половина села. Правоохоронці не виключають, що ракетний удар міг навести хтось із місцевих.

На наступний день після російського обстрілу у Грозу виїхали експерти ООН, щоб збирати більше інформації про це порушення Росією законів та звичаїв війни.

11 жовтня СБУ заявила, що викрила зрадників, які навели російський «Іскандер» на село Гроза. Ними виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів. Напередодні звільнення Харківщини вони встигли втекти у Росію.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *