ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти ООН збиратимуть свідчення в Грозі, де росіяни ракетою вбили 52 людей

Андрій Котенський

|

Верховний комісар ООН з прав людини направив польову групу в село Гроза Куп’янського району Харківської області, щоб вона зібрала більше інформації про це порушення Росією законів та звичаїв війни. Про це повідомила речниця верховного комісара ООН з прав людини Ліз Тросселл, пише Українська правда.

«Жахливі кадри з села Гроза в Харківській області України ще раз підкреслюють жахливу ціну, яку платить цивільне населення через 20 місяців після російського вторгнення. За даними місцевої влади, 52 людини загинули, коли вочевидь російська ракета влучила в кафе в селі, де люди зібралися на поминки», – повідомила Ліз Тросселл.

В ООН зазначили, що представники Моніторингової місії з прав людини в Україні встановили імена 35 загиблих: 19 жінок, 15 чоловіків і 8-річного хлопчика, а також імена п’яти жінок і одного чоловіка, які отримали поранення.

За даними влади, серед загиблих був один український військовослужбовець, який був присутній на похоронах свого батька.

В Управлінні верховного комісара ООН з прав людини зазначили, що «цей удар є одним з найсмертоносніших з 24 лютого 2022 року, але, звичайно, далеко не єдиним».

«Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк, який на власні очі бачив жахливі наслідки таких ударів, глибоко шокований і засуджує це вбивство. Він направив на місце події польову групу, щоб поспілкуватися з тими, хто вижив, і зібрати більше інформації.

До російського вторгнення населення села становило близько 300 осіб. Невідомо, скільки мешканців все ще проживало там, але зрозуміло, що через велику кількість загиблих постраждали всі мешканці цієї маленької громади. Ми знаємо, що принаймні у восьми сім’ях під час обстрілу загинуло більше одного родича.

Ми вкотре наголошуємо, що міжнародне гуманітарне право, зокрема правила ведення бойових дій, має суворо дотримуватися», – повідомила Ліз Тросселл.

Нагадаємо, що 5 жовтня російські окупанти обстріляли кафе та магазин у селі Гроза Харківської області, загинули щонайменше 49 людей.

Згодом кількість цивільних, які загинули внаслідок ракетного удару росіян по магазину й кафе у селі Гроза Харківської області, зросла до 51 людини. Станом на ранок, 6 жовтня, кількість жертв зросла до 52 осіб.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *