ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ знайшла зрадників, які навели «Іскандер» на кафе в Грозі

Ольга Денисяка

|

Служба безпеки України викрила зрадників, які навели російський «Іскандер» на село Гроза у Харківській області 5 жовтня. Про це повідомили в СБУ.

Зловмисниками виявились двоє місцевих жителів – 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації регіону перейшли на бік рашистів.

За це фігуранти отримали «посади» у лавах окупаційного «управління внутрішніх справ військово-цивільної адміністрації Харківської області». Там одного з них призначили «водієм конвойної групи», іншого – «інспектором дорожньо-патрульної служби».

Однак, напередодні звільнення регіону обидва зрадники разом із родинами втекли до рф, де продовжили працювати на користь країни-агресора.

За вказівками російських окупантів вони дистанційно розпочали формувати власну мережу інформаторів на підконтрольній Україні території. Під виглядом дружніх розмов та листувань у месенджері зрадники випитували у людей відомості про дислокацію Сил оборони та масові заходи на території регіону.

«Від початку жовтня цього року обидва фігуранти почали збирати інформацію про заплановане перепоховання загиблого українського захисника у селі Гроза. При цьому вони розуміли, що внаслідок ворожої атаки обов’язково загинуть мирні мешканці – їх знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав їм інформацію. Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, Володимир Мамон передав ці дані російським окупантам», – йдеться в повідомленні.

Отримані відомості рашисти використали для здійснення прицільного удару по українському селу із застосуванням оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер М». Тоді внаслідок повітряної атаки рф загинули 53 мирних жителі, серед них – малолітня дитина.

У прокуратурі Харківщини також повідомили, що переїхавши до рф, брати продовжили працювати на російських кураторів та передавати їм необхідну інформацію для захоплення Харківського регіону. Для цього вони підтримували нібито дружні стосунки з односельчанами та різними психологічними методами отримували від них необхідну інформацію. Місцеві мешканці не розуміли, що брати під виглядом ненав’язливих розмов насправді проводять підривну діяльність проти України. 

«Старший брат детально дізнався у односельців, хто буде на поминальному заході, о котрій він буде та де саме. Він розумів, що в результаті ворожої атаки обов’язково загинуть мирні мешканці – його знайомі з села Гроза, в тому числі й ті, хто надавав йому інформацію. Дізнавшись точну адресу та час проведення мирного заходу, зрадник передав цю інформацію своїм російським кураторам, які на підставі отриманих даних прийняли рішення щодо вогневого ураження цивільної цілі високоточною ракетною зброєю – ОТРК «Іскандер-М», – повідомляють в прокуратурі.

Рідний брат також допомогав у зборі інформації. Крім того, під час спілкування із своєю дружиною він повідомив про причетність рідного брата до ракетного удару у с. Гроза та попросив нікому про це не повідомляти. Про свою причетність до цього злочину чоловік чомусь не згадав.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки склали обом фігурантам підозри за ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Крім того, злочинні дії Володимира Мамона додатково кваліфіковані за ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 28, ч.2 ст. 438.

Як повідомляв Львівський портал, 5 жовтня російські окупанти обстріляли кафе та магазин у селі Гроза Харківської області. Загинули 52 людини, втім ще п’ятеро вважають зниклими безвісти. Через нанесений ракетний удар криміналістам доводилось ідентифіковувати решти людських тіл за допомогою ДНК-експертиз.

За даними прокурорів, Росія атакувала кафе у Грозі тоді, коли там поминализагиблого військового. На поминальний обід прийшла половина села. Правоохоронці не виключають, що ракетний удар міг навести хтось із місцевих.

На наступний день після російського обстрілу у Грозу виїхали експерти ООН, щоб збирати більше інформації про це порушення Росією законів та звичаїв війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *