ОСТАННІ НОВИНИ

ВР дозволила зберігати і використовувати репродуктивні клітини загиблих військових

Ольга Денисяка

|

Рада виправила норму закону про зберігання репродуктивних клітин військовослужбовців у частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство). Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За відповідний законопроєкт №10448 в цілому проголосували 264 народні депутати.

Законопроєкт передбачає:

  1. У разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх безоплатне зберігання відповідно до цього Закону здійснюється протягом 3-х років з моменту загибелі цієї особи, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене за рахунок іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.
  2. Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.
  3. У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини;
  4. Установити, що волевиявлення особи, вчинене та посвідчене нотаріально, до введення в дію цього Закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Верховна Рада України ухвалила зміни до деяких законів з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство чи материнство.

Зберігати репродуктивні клітини будуть методом кріоконсервації – заморожуючи їх шляхом занурення біоматеріалу у рідкий азот з дуже низькою температурою. Яйцеклітини, сперматозоїди та ембріони, законсервовані таким способом, можуть зберігатися багато років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *