ОСТАННІ НОВИНИ

У березні ЄС поставить Україні 500 тисяч снарядів замість обіцяного мільйона

Наталя Дуляба

|

Європейський Союз не зможе надіслати Україні мільйон артилерійських снарядів у березні, як це було раніше заплановано. ЗСУ отримають 500 тисяч боєприпасів, а до кінця 2024 року більше 1 мільйона. Про це 6 лютого на сесії Європейського парламенту у Страсбурзі заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

За її словами, дотепер європейська оборонна промисловість збільшила спроможності з виробництва боєприпасів на 40%. Відтак у березні ЄС зможе доставити в Україну більше 500 тисяч артилерійських снарядів, хоча раніше у планах був 1 мільйон.

Водночас Урсула фон дер Ляєн додала, що до кінця 2024 року поставка для України має сягнути більше 1 мільйона артилерійських снарядів.

Президентка Єврокомісії нагадала, що дотепер країни ЄС провели тренування більше ніж для 40 тис. українських військовослужбовців, а загалом Євросоюз разом із державами-членами вклали 28 млрд євро у поставки військового обладнання в Україну.

«Зроблено багато, але цього, безумовно, недостатньо», – зауважила фон дер Ляєн і закликала інтегрувати український ВПК в європейську оборонну промисловість.

Як повідомляв Львівський портал, ЄС збирався поставити Україні 1 мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року, на це було виділено 1 млрд євро. Для виконання такої партії європейський оборонпром мав суттєво збільшити свої виробничі потужності, однак вкластись у ці часові межі не виходить.

Наприкінці 2023 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба публічно підтвердив, що ЄС не зможе надати мільйон снарядів вчасно. Причиною цьому він назвав не відсутність політичної волі, а «жалюгідний стан оборонної промисловості» та «дуже багато бюрократії».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *