ОСТАННІ НОВИНИ

На окупованій ЗАЕС бракує 50% персоналу, – МАГАТЕ

Наталя Дуляба

|

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції зараз бракує половини персоналу. Про це 6 лютого заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, повідомляє Укрінформ.

«Питання наявності достатньої кількості українського персоналу на майданчику ми підіймаємо уже давно. Порівнюючи з нормальною кількістю персоналу, що має бути на станції – більше 10 тисяч – зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення, на половину», – сказав Гроссі під час спільної пресконференції із міністром енергетики України Германом Галущенком.

За словами очільника МАГАТЕ, питання щодо працівників на ЗАЕС є одним із головних, які він планує обговорити із керівництвом станції.

«Мова йде про висококваліфікований і ліцензований персонал. Їх не можна просто забрати», – додав зі свого боку Герман Галущенко.

Він наголосив, що ті, ким росіяни можуть замінити український персонал, не мають ліцензії, а це вплине на роботу ЗАЕС, ядерну та радіаційну безпеку.

Як повідомляв Львівський портал, Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Окупанти мінують територію та приміщення АЕС, розміщують там свою техніку, раніше регулярно обстрілювали прилеглі ділянки, а також неодноразово погрожували підірвати станцію. За час окупації на Запорізькій АЕС сталось 8 повних блекаутів, що несе ядерну й радіаційну загрози.

Додамо, що українські спецпризначенці тричі намагались деокупувати ЗАЕС у 2022 році, однак ці спроби були безрезультатними.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *