ОСТАННІ НОВИНИ

За ексголову Верховного Суду Князєва внесли 18 млн грн застави

Маркіян Рой

|

За колишнього голову Верховного Суду Всеволода Князєва, якого підозрюють у масштабній корупції, внесли заставу. Напередодні суд зменшив її до 18 мільйонів гривень. Від початку слідства в цій справі заставу Князєву зменшували 7 разів. Про це повідомив «Центр протидії корупції».

31 січня, за Князєва внесли 18,168 млн грн, і тепер він зможе вийти із СІЗО.

«При цьому малоймовірно, що гроші міг внести хтось із сім’ї Князєва самостійно, так як всі його активи арештовано. Більше того, захист у грудні казав, що родина підозрюваного може внести максимум 10 млн грн», – повідомили у ЦПК.

Також ЦПК звернув увагу на те, що два тижні тому Князєв розлучився зі своєю дружиною, з якою вони пробули у шлюбі майже 20 років. Дружина пояснила, що фактичні шлюбні відносини з чоловіком припинені з травня 2023 року внаслідок несумісності характерів, різних поглядів на життєві проблеми та шляхи їх вирішення.

На розгляді в одному із судів міста Миколаєва також є позов про поділ спільного майна подружжя.

Князєв сидів під вартою із травня 2023 року і за цей час його застава зменшилася у кілька разів:

  • у травні 2023 року Князєва арештували з заставою у 107 млн грн;
  • вже за 2 тижні апеляція зменшила заставу до 75 млн грн;
  • у серпні слідчий суддя зменшив Князєву заставу до 55 млн грн;
  • через місяць апеляція зменшила заставу до 45 млн грн;
  • у жовтні слідчий суддя зменшив заставу до 35 млн;
  • у грудні заставу зменшували двічі: спершу до 27 млн грн, згодом до 20 млн грн;
  • 29 січня Князєву зменшили заставу до 18,168 млн грн.

«За дуже цікавим збігом обставин новина про внесення застави збіглася з появою інформації про те, що Вища рада правосуддя хоче зупинити розгляд дисциплінарних справ стосовно Князєва. Наші колеги з «Автомайдану» помітили відповідні пропозиції в сьогоднішньому порядку денному. Якщо дисциплінарна справа щодо Князєва буде зупинена – це стане небезпечним прецедентом, який допоможе іншим суддям, яких підозрюють чи обвинувачують у злочинах, роками залишитися суддями та отримувати весь цей час солідну винагороду», – додали в «Центрі протидії корупції».

Згодом у коментарі Укрінформу адвокат Князева Володимир Клочков повідомив, заставу за колишнього голову Верховного суду внесли його друзі.

«У зв’язку з погіршенням здоров’я і неможливістю підтримувати його у СІЗО адвокати Князєва попросили (внести) кошти у його друзів, і вони внесли цю заставу», – сказав він.

Зазначимо, після затримання Князєву визначили 107 млн грн застави, втім дотепер її розмір зменшували вже шість разів і таким чином вона сягнула 20 млн грн.

Передісторія

Голову Верховного Суду України Всеволода Князєва затримали у травні 2023 року на хабарі у 2,7 млн доларів.

За версією слідства, за ці гроші він мав винести рішення у справі, пов’язаній з олігархом Костянтином Жеваго. Цю корупційну схему вдалося викрити завдяки проникненню детектива НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання. Детальніше про справу читайте за цим посиланням.

Після затримання Князєва взяли під варту із можливістю внесення 107 млн грн застави. Втім її розмір зменшували сім разів поспіль.

Як відомо, сам Князєв скаржився, що через арешт всього майна та рахунків він немає коштів навіть на те, щоб оплатити у СІЗО доступ до Інтернету.

У жовтні торік правоохоронці завершили досудове розслідування у справі стосовно колишнього голови Верховного Суду. Вироку ще немає.

Адвокату, який разом із Князєвим погорів на хабарі, суд дав умовний термін.

Додамо, що Всеволод Князєв був головою Верховного Суду з 1 грудня 2021 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *