ОСТАННІ НОВИНИ

У комітеті соцполітики прокоментували ідею Зеленського допомагати біженцям через Україну

Ольга Денисяка

|

Уряди європейських держав, які допомагають біженцям з України, орієнтовані на адресну допомогу українцям на своїй території, а не через Київ. Про це 30 січня в етері Радіо Свобода сказав депутат Верховної Ради (фракція «Батьківщина»), перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

«Ми маємо розуміти, що мало держав знайдеться, які допомагатимуть біженцям через уряд України. Наші партнери допомагають нам шляхом і фінансової безповоротної, і мінімальної кредитної ставки. Через те мені видається, що українська влада мала б більше дбати про те, як створити умови тут, на нашій території, щоб громадяни поверталися», – заявив Михайло Цимбалюк.

Депутат також визнав, що з плином часу ймовірність того, що родини українських біженців повертатимуться додому, зменшується, тому забезпечити для них гідні умови повернення є завданням держави.

«Кожен день зволікання повернення українців додому ми втрачаємо шанс, щоб взагалі ці люди повернулися. Особливо працездатне населення. Особи з дітьми влаштовуються на роботу, влаштовують дітей в навчальні заклади – а це унеможливлює або зменшує шанс повернутися в майбутньому додому… Це виклик, який вирішується непросто, але я вірю, що тут має спрацьовувати і патріотизм, і національна складова. Ніхто відповідальності з влади не знімає: завдання української влади – створити умови, щоб українець знав, коли повернутися, куди повернутися, і був переконаний, що його тут чекають не тільки морально, а ще і матеріально», – сказав Цимбалюк.

Загалом, за словами прем’єр-міністра, держава продовжить підтримувати виплатами понад 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб

В опублікованому цього тижня інтервʼю німецькому телеканалу ARD президент України Володимир Зеленський запропонував, щоб соціальну допомогу, яку різні країни надають українським біженцям, передавали в український бюджет, а вже звідти розподіляти між людьми.

«Буває так, що ця людина отримує підтримку і від вас, і від нас… Я вам узагальнюю це. І тому я завжди говорив, що для нас набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, даючи гроші в бюджет України, а потім Україна вже б перерозподіляла ці гроші в залежності, де знаходиться ця людина», – сказав глава держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *