ОСТАННІ НОВИНИ

Працюємо над відновленням авіасполучення з Києва та Львова, – Офіс президента

Наталя Дуляба

|

Україна докладає значних зусиль для відновлення авіасполучення з Києва та Львова. Про це 18 січня повідомив заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма на панельній дискусії в Українському домі в Давосі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Я можу сказати, що ми дуже інтенсивно працюємо над відновленням авіасполучення в Україні… Обов’язково зробимо все можливе, щоб це реалізувати», – заявив він.

За словами Шурми, наявність надійної логістики, транспортного сполучення, особливо авіасполучення, це фундаментально важливі елементи ділової та інвестиційної діяльності країни.

«Якщо інвестори й бізнесмени не зможуть комфортно й швидко добиратися до потрібних їм місць, вони не прийдуть і нічого не зроблять», – констатував заступник глави Офісу президента.

У відповідь на запитання, чи справді влада України розглядає питання щодо відкриття аеропортів у Києві (міжнародний аеропорт «Бориспіль») і Львові, він сказав, що обидва їх розглядають, але водночас «основний фокус» спрямований на «Бориспіль».

Щодо можливості відновлення авіасполучення влітку Шурма сказав, що не готовий назвати конкретні терміни.

«Маємо внутрішню дорожню карту й графік. Ви маєте рацію, але я не хочу називати якісь конкретні терміни… Якби це залежало лише від нас. Можливо, я був би готовий публічно взяти на себе зобов’язання, але думаю, що частка нашої домашньої роботи тут не більше ніж 20%», – заявив він.

Також Ростислав Шурма додав, що можливість відновлення авіасполучення в Україні залежить від рішень міжнародних партнерів, незалежних регуляторів, страхових компаній. Крім того, успіх цього рішення залежатиме, зокрема, і від здатності України забезпечити фізичну безпеку польотів.

«Наша команда й військові тісно співпрацюють з ізраїльськими колегами для вивчення їхнього досвіду. Ми абсолютно впевнені, що нам це вдасться», – сказав він.

Крім того, за словами Шурми, не менш важливим є отримання схвалення європейського регулятора IATA й пошук надійних страхових механізмів, щоб лізингодавці змогли без побоювань надати повітряні судна.

«І тут перед нами стоїть те саме завдання: створити правильні інструменти ризику, щоб авіакомпанії могли літати до Києва, який ми плануємо відкрити», – підсумував Ростислав Шурма.

Як повідомляв Львівський портал, ще восени 2022 року Мінінфраструктури розглядало саме Міжнародний аеропорт імені Данила Галицького у Львові як перший в Україні, що може відновити свою роботу при наявності гарантій безпеки.

Влітку 2023-го Львівської ОВА Максим Козицький заговорив про можливість відновлення роботи аеропорту у Львові як гуманітарного коридору за координації Євросоюзу. Втім дотепер львівський аеропорт не працює.

Влітку торік ірландський лоукостер Ryanair анонсував повернення в Україну протягом восьми тижнів після відкриття авіапростору та заявив про готовність інвестувати близько 3 млрд доларів в авіагалузь.

Очільник Ryanair також говорив, що лоукостер повернеться в Україну тоді, коли європейська влада визнає польоти безпечними. Розпочати авіакомпанія планувала з відновлення рейсів, щоб потім перейти вже до відкриття баз у Києві, Львові та Одесі.

Як відомо, після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року повітряний простір над Україною терміново закрили. Жоден цивільний аеропорт не працює дотепер.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *