ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові цього року відновлять знищену мозаїку в будівлі видавництва «Вільна Україна»

Маркіян Рой

|

У Львові навесні 2024 року розпочнуть відновлення зруйнованої мозаїки «Інформаційний простір», що розташована у приватному приміщенні на вул. Володимира Великого, 2. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Як розповів директор ТДВ «Торгпреса», яке є власником приміщення на вул. Володимира Великого, 2, Сергій Васечко,  мозаїку відновлять не на тій же стіні, а на другому поверсі будівлі. При цьому всі параметри панно будуть збережені. Таке рішення було узгоджено з мистецтвознавцями та науковцями і підтримано  Львівською спілкою художників. «Мозаїка буде розміщена у кращому місці, з кращим денним освітленням, з кращою оглядовістю – на 2-му поверсі у фойє. Панно буде інтегроване у новий сучасний інтер’єр та буде у вільному доступі», – зазначив Сергій Васечко.

Всі роботи з відтворення мозаїки «Інформаційний простір» профінансує ТДВ «Торгпреса».

Відновлюватиме панно команда фахівців під керівництвом художника, викладача Львівської національної академії мистецтв Василя Сивака, який вже 17 років створює мозаїки в українських храмах.

За словами художника Василя Сивака, підготовчі роботи планують розпочати навесні, за сприятливих температурних режимів. Зокрема, йдеться про підготовку стіни. А також – 3D-сканування рисунка, перенесення його на нову стіну тощо. Також паралельно продовжуватимуть збирати матеріал для панно. Розпочати викладення самої мозаїки зможуть орієнтовно влітку.

«Це чудовий приклад трансформації від байдужості і знецінення спадщини, що оточує, до щирого бажання відтворити мозаїку із залученням найкращих матеріалів та фахівців. Для нас ця співпраця є дуже цінною», – зазначила керуюча справами виконкому міськради Наталія Алєксєєва.

Зазначимо, що навесні проведуть лише підготовчі роботи, розпочати ж викладення мозаїки зможуть лише влітку.

Нагадаємо, що у будинку видавництва «Вільна Україна», що на вул. Володимир Великого, 2 у Львові, зруйнували мозаїку художника Богдана Сойки.

Згодом місцева влада звернулася в правоохоронні органи щодо факту знищення унікальної 40-річної мозаїки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *