ОСТАННІ НОВИНИ

Зруйнована мозаїка у Львові: місцева влада звернулася до правоохоронних органів

Маркіян Рой

|

У понеділок, 2 жовтня, місцева влада звернулася в правоохоронні органи щодо факту знищення унікальної 40-річної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у приміщенні приватної власності, що на вул. Володимира Великого, 2 у Львові. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів та мало охоронний статус. Окрім того Місто скерувало листи до президента та прем’єр-міністра України із закликом до посилення відповідальності за нищення пам’яток історії, архітектури та мистецтва, а також до децентралізації повноважень у цій сфері. Про це зазначила під час брифінгу керуюча справами виконкому ЛМР та в.о. начальника міського управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва.

«За таке правопорушення передбачена ще й кримінальна відповідальність, відповідно до статті 298 Кримінального кодексу України. «Передбачено штраф, а також є можливість позбавлення волі на строк до трьох років. Але, на жаль, ми не маємо хорошої статистики дії цієї статті. І це є наслідком застарілого законодавства у цій сфері. Бо штраф у 750 грн чи 1700 грн за те чи інше пошкодження – це не той штраф, який зупинить власників приміщень від таких дій», – повідомила посадовиця.

Вона також додала, місто сподівається, що власник погодиться, у співпраці з художниками, відновити знищене панно. «Є збережений рисунок, він є оригінальною частиною твору. Та  художники зможуть запропонувати варіанти відновлення.

Власником приміщення, де була мозаїка, є товариство з додатковою відповідальністю «Торгпреса». Директор Сергій Васечко заперечує причетність до руйнування мозаїки та ставить під сумнів її цінність. Каже, що раніше вона містила комуністичний символ, тож те, що сталося, називає актом декомунізації.

Ми її не руйнували, не знімали. З плином часу і через протікання даху стіна з мозаїкою намокала і з весни почала руйнуватися. Я не робив нічого, щоб її зберегти, бо для мене вона не цінна. Раніше там був комуністичний символ – напис «ленін». Я вважаю, що все, що має відношення до комунізму, підпадає під закон про декомунізацію. Камінці, які осипалися, ми не зберігали, не маємо жодного збереженого елемента композиції.  Бо, повторююсь, ця мозаїка для мене не є цінною. Але якщо для когось вона цінна, і громада вирішить, що її треба відновити, то ми готові допомогти. Але тоді, напевно, треба відновити і напис «ленін», – розмірковує Сергій Васечко.

Як пояснила Наталія Алєксєєва, у мерії всі питання щодо декомунізації  розглядає  відповідна робоча група. «Декомунізація – це певні дії і рішення влади. У міській раді  над цим працює відповідна робоча група. Ми дискутуємо з істориками, архітекторами, митцями стосовно тих чи інших творів мистецтва. Ми спираємось на їх думку, бо якщо є окремий елемент, то законодавство дозволяє декомунізувати власне цей окремий елемент. Самостійно декомунізувати той чи інший об’єкт будь-хто самостійно не може», – наголосила посадовиця.

Нагадаємо, що у будинку видавництва «Вільна Україна», що на вул. Володимир Великого, 2 у Львові, зруйнували мозаїку художника Богдана Сойки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *