ОСТАННІ НОВИНИ

З російського полону звільнили шістьох захисників з Львівщини

Ольга Денисяка

|

Серед 230 українців, яких звільнили вчора з полону, є шестеро захисників з Львівщини. Про це йдеться в повідомленні голови Львівської ОВА Максима Козицького.

Додому з ворожого полону повернулись:

  • 35-річний львівʼянин Остап Решітник. Звʼязку з ним не було від квітня 2022 року.
  • 24-річний дрогобичанин Юрій Гринаш. Хлопець перебував у полоні з травня 2022 року.
  • 49-річний житель села Солонсько Меденицької громади Руслан Шакало. Перебував у полоні з кінця квітня 2022 року.
  • Едуард Сова зі Сколівської громади. Також перебував у полоні майже два роки.
  •  Василь Данилович зі Сколівської громади.
  •  До рідних на Мостищину повертається солдат Сергій Зонін. Чоловік перебував у полоні з травня 2022 року

Нагадаємо, 3 січня відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими: звільнили 230 українців та українок. Серед них – представники ЗСУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції та шестеро цивільних, яких незаконно позбавили волі.

Станом на початку 2024 року додому з полону повернули вже 2828 захисників.

Як розповідає омбудсмен із прав людини Дмитро Лубінець, 86% українських військовополонених, яких вдалося повернути додому, зазнавали фізичних тортур від росіян. Про це ж говорить і місія ООН з прав людини.

Додамо, обміном військовополонених займається українська розвідка. При цьому відомстві також діє Координаційний штаб поводження з питань поводження з військовополоненими. Він надає допомогу родинам та близьким захисників та захисниць, які потрапили в полон або зникли безвісти.

Після звільнення з полону Україна надає своїм громадянам всю необхідну медичну допомогу та виплачує одноразову матеріальну допомогу.

Детальну інструкцію про те, що робити, якщо ваша близька людина, яка служить у ЗСУ, потрапила в полон або зникла безвісти, читайте за цим посиланням. Також в Україні запустили чат-бот, за допомогою якого можна оперативно отримати інформацію про зниклих і військовополонених.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *