ОСТАННІ НОВИНИ

Омбудсмен: 86% захисників зазнавали тортур у російському полоні

Анастасія Диняк

|

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що 86% українських військовополонених, яких вдалося повернути додому, зазнавали прямих фізичних тортур від росіян. Про це пише Українська правда.

Так, за словами Лубінця, по кожному повернутому з російського полону військовослужбовцю відкриваються провадження та фіксуються факти, які підтверджують негідне поводження з військовополоненими українцями.

«Щодо катування, за нашими даними, 86% тих, хто повернулися з полону, прямо заявили про прямі фізичні катування. Це, до речі, встановили не тільки ми, а і міжнародна місія з прав людини ООН. У них приблизно такі самі цифри», – зазначив омбудсмен.

Зауважимо, уповноважений відмовився конкретизувати, про які саме тортури ідеться. Адже після того, коли українські високопосадовці публічно озвучують подібні факти, «росіяни починають ще більш жорстоко поводитися з нашими військовополоненими».

Нагадаємо, 6 березня у мережі почало ширитися відео, на якому росіяни розстріляли беззбройного українського військовополоненого після його слів «Слава Україні».

У квітні у мережі опублікували відео, на якому російський військовий ножем відрізає голову українському захиснику, який на той момент був ще живим.

Влітку 2022 року у соцмережах поширили відео, на якому російський окупант відрізав українському військовополоненому геніталії, а опісля вбивають. Згодом журналісти-розслідувачі Bellingcat та видання The Insider заявили, що катував українського бійця тувинець на ім’я Очур-Суге Монгуш з батальйону «Ахмат».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *