ОСТАННІ НОВИНИ

Декларації чиновників перевірятимуть за допомогою штучного інтелекту

|

У Національному агентстві з питань запобігання корупції вирішили змінити підхід до відбору та перевірок декларацій державних службовців. У цьому зокрема допоможе штучний інтелект. Про це повідомляє НАЗК.

Раніше агентство мало обов’язково щороку перевіряти декларації всіх топ-посадовців. У першу чергу йшлося про про президента, міністрів, народних депутатів, суддів Конституційного Суду України та Верховного Суду.

Таким чином, як повідомляє НАЗК, понад 99% декларацій були не охоплені системним контролем.

Відтепер декларації на перевірку відбиратимуть за результатами оцінки ризиків декларації, тобто залежно від показника рейтингу ризику. Це стало можливим після внесення змін у Закон України «Про запобігання корупції».

Всі подані декларації будуть проходити оцінку ризиків. Ті декларації, які матимуть найменший показник рейтингу ризику та можуть бути перевірені автоматизовано, зможе перевіряти штучний інтелект — механізм автоматизованої перевірки.

Йдеться про порівняння даних декларації з іншими реєстрами, перевірку певними «формулами», наприклад, на виявлення ознак незаконного збагачення, наявності необґрунтованих активів тощо.

Отримання довідки про проходження автоперевірки не означатиме, що декларація пройшла повну перевірку, а свідчитиме, що вона має мінімальний коефіцієнт ризику, пояснили в НАЗК.

Там очікують, що третина декларацій пройдуть цю перевірку. НАЗК зможе повернутися до них, якщо будуть виявлені нові факти або надійде звернення про ознаки неправдивого декларування.

З решти 70% декларацій відбиратимуть для проведення повної перевірки такі, що мають найвищий рейтинг ризику. Відібрані декларації в автоматизованому режимі розподілятимуться для перевірки представниками НАЗК.

Передісторія

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №9534, який врешті відновлює обов’язкове е-декларування для посадовців, але закриває сам реєстр для громадськості та журналістів.

На це суспільство відреагувало масштабною хвилею критики та обурення. Відразу на наступний день з’явилася петиція до президента з вимогою накласти вето на цей законопроєкт і повернути його в парламент із пропозицією внесення правки щодо негайного відкриття реєстру е-декларацій.

Необхідні 25 тисяч голосів петиція зібрала за рекордні три години. Втім на цьому українці не зупинились і далі продовжували підписуватись під нею, і зрештою за добу було зібрано понад 83 тисячі голосів.

Поширюючи цю петицію у соцмережах, українці одностайно засуджували і критикували такі дії нардепів, вимагаючи, аби посадовці всіх рівнів не ховали свої статки. Громадяни наголошували, що Україна – не «країна маленьких людей», тут є громадянське суспільство, яке не буде миритись із подібними витівками влади, в тому числі її законодавчої гілки.

На суспільне обурення відреагував і президент Володимир Зеленський. Він заявив, що прийматиме рішення щодо ветування закону після консультацій, але згодом таки наклав вето.

20 вересня Верховна Рада прийняла закон із правками президента, тож реєстр декларацій мають відкрити для публічного доступу вже найближчим часом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *