ОСТАННІ НОВИНИ

Україна і Британія провели другий раунд консультацій про «гарантії безпеки»

Маркіян Рой

|

Україна та Велика Британія у середу провели другий раунд консультацій щодо укладення двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій Києву. Про це йдеться на сайті Офісу президента.

Українську делегацію очолив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква. До складу делегації також увійшли: заступник керівника Офісу Глави держави Роман Машовець, заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький та представники Міністерства оборони.

«Другий раунд консультацій засвідчив прогрес, якого нам вдалося досягти від моменту започаткування двосторонніх безпекових переговорів. Велика Британія відграє важливу роль у посиленні оборонних спроможностей України, її економічної та фінансової стійкості, а також поступовому наближенні нашої держави до членства в НАТО, що буде для нас найнадійнішою гарантією», – наголосив Ігор Жовква.

Сторони проаналізували основні складові гарантій безпеки та узгодили план роботи на найближчу перспективу з метою пришвидшення укладення відповідної угоди.

Заступник керівника Офісу Президента й очільник британської делегації Ніколас Катсарас також окремо обговорили посилення двосторонніх відносин України та Великої Британії, імплементацію Формули миру та графік подальших контактів на рівні лідерів.

Перший раунд консультацій з Італією щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії Україна провела наприкінці листопада.

Нагадаємо, декларацію про гарантії безпеки для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Невдовзі до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились ще 12 країн: Бельгія, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Норвегія, Нідерланди, Португалія, Румунія, Фінляндія, Чехія та Швеція.

Потім цей список доповнили ГреціяПівнічна МакедоніяБолгаріяЛитва, Латвія, Естонія й Люксембург. Таким чином крім «Великої сімки» до гарантій безпеки для України вже долучились 19 країн. Згодом двадцятою країною, яка долучилась до декларації G7 про гарантії безпеки стала Чорногорія. Також 25 серпня, до «гарантій безпеки» приєдналась Словенія.

20 вересня, Албанія приєдналася до декларації G7 про «гарантії безпеки» для України.

2 листопада, Кіпр приєднався до декларації G7 щодо «гарантій безпеки» для України

Окремі переговори щодо гарантій безпеки Україна на початку серпня розпочала зі Сполученими Штатами Америки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *