ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові запрацювала безготівкова оплата проїзду

Ольга Денисяка

|

З 11 грудня у всьому громадському транспорті Львова стала доступною онлайн-оплата проїзду. Про це повідомляє Львівський портал.

Проїзд можна оплатити безготівково в усьому громадському транспорті Львова: в автобусах, трамваях і тролейбусах.

Пасажири матимуть можливість розраховуватися за проїзд не тільки банківськими картками, мобільними пристроями з підтримкою Apple Pay\Google Pay чи готівкою, а й транспортною карткою ЛеоКарт. Загальні транспортні картки ЛеоКарт почали продавати з 15 листопада.

Детальніше про все, що треба знати львів’янам про безготівкову оплату проїзду, читайте за цим посиланням.

Також 11 грудня змінюється вартість проїзду в автобусах й електротранспорті:

  • 13 грн – при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт (6,5 грн – для студентів із карткою ЛеоКарт),
  • 15 грн – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC (зараз – 8,5 грн або 10 грн із пересадкою, лише в електротранспорті);
  • 20 грн – при оплаті готівкою у водія (зараз – 15 грн).

Передісторія

Електронний квиток у громадському транспорті Львова не можуть впровадити вже 12 років поспіль.

Наприкінці 2019 року у тендері ЄБРР на розробку сервісу е-квитка у Львові переміг консорціум компаній Mikroelektronika (Чехія) та SoftServe (львівська ІТ-компанія). За це фірми отримають майже за 11,6 млн євро.

Львівський електронний квиток має назву «Леокарт» і він зупинився на початку 2022 року, коли пільгові картки частково запрацювали для пільговиків. Хоча в мерії спочатку обіцяли, що вся система запрацює восени 2021 року, згодом ця дата вкотре змістилась на січень 2022-го.

Навесні 2023-го депутати Львівської міськради вже питали в мера Андрія Садового, коли ж чекати електронного квитка, терміни запуску якого щоразу відкладаються. На це він відповів, що теж «переживає» за електронний квиток, запевнив, що це станеться «скоро» і зацитував слова з пісні про Ісуса Христа.

Згодом Андрій Садовий пояснив, що повноцінного е-квитка у Львові немає через низку причин, в тому числі й технічних. Тому він запевнив, що електронний квиток має запрацювати до кінця 2023 року.

Зі свого боку у міськраді Львова казали, що процес гальмує чеська Mikroelektronika, працівники якої виїхали з України через повномасштабну війну, а також львівська ІТ-компанія «Аствел Софт», що забезпечує взаємодію усіх учасників процесу.

Тим часом чеський підрядник стверджував, що свою роботу завершить до липня 2023 року, а «Аствел Софт» навпаки звинувачував у саботажі мерію, зокрема ЛКП «Львівавтодор».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *