ОСТАННІ НОВИНИ

Фаріон подала в суд через своє звільнення зі Львівської політехніки

Наталя Дуляба

|

Екснардепка та мовознавиця Ірина Фаріон оскаржує у суді своє звільнення з Національного університету «Львівська політехніка». Про це свідчать матеріали, оприлюднені на порталі Судова влада України.

Ірина Фаріон 7 грудня подала заяву до Галицького районного суду Львова. Вона позивається до Львівської політехніки й вимагає визнати незаконним наказ про її звільнення.

Дату першого судового засідання ще не призначили, однак вже відомо, що справу розглядатиме суддя Віталій Стрельбицький.


Натисніть на зображення для збільшення

Нагадаємо, 15 листопада Національний університет «Львівська політехніка» звільнив Ірину Фаріон з посади професорки кафедри української мови.

За даними ЗМІ, приводом стало порушення мовознавицею 41 статті Кодексу законів про працю (вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням роботи).

Звільнення Ірини Фаріон відбулось на тлі скандалу, який розгорівся щодо її звинувачень, висунутих у бік російськомовних військових.

Так, науковиця в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців «Азову» та 3 окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж захисників.

Реагуючи на такі заяві, студенти Львівської політехніки вийшли на пікет, вимагаючи звільнити Ірину Фаріон. Міносвіти підтримало їхню позицію.

Сама ж викладачка заявила, що не згідна зі своїм звільненням і буде його оскаржувати у суді.

Згодом Служба безпеки України відкрила кримінальну справу щодо Ірини Фаріон. Наразі слідчі проводять експертизи скандальних висловлювань та публікацій мовознавиці. Також вони вивчають епізод з оприлюдненням листа від студента з окупованого Криму. Публікуючи скриншот, науковиця не приховала персональні дані юнака, через що його згодом знайшла і затримала ФСБ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *