ОСТАННІ НОВИНИ

Студенти Львівської політехніки вийшли на пікет з вимогою звільнити Ірину Фаріон

Андрій Котенський

|

У вівторок, 14 листопада, львівські студенти влаштували акцію протесту біля головного корпусу Львівської політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон, яка некоректно висловилася про військовослужбовців та потрапила відразу у два скандали, пов’язані з мовним питанням, повідомляє Zaxid.net.

Пікет організувала ГО «Українські студенти за свободу», на нього зібралося кілька сотень студентів Львівської політехніки, інших вишів Львова, представники Незалежної студентської профспілки «Пряма дія», Фундації регіональних ініціатив та інших організацій.

Студенти зібралися близько 12:00 біля головного корпусу Львівської політехніки на вул. Степана Бандери, із собою пікетувальники принесли плакати із надписами «Фаріон – геть», «Колишніх комуністів не буває», «Фаріон Ірина ганьбить Україну» і скандували гасла з вимогою звільнити викладачку.

«Ірина Фаріон образила честь і гідність українських військових, які нас захищають, щоб ми мали змогу вчитися», – сказала студентка першого курсу Юлія Казимир.

До студентів вийшли представники адміністрації університету і спершу запросили пройти їх всередину для переговорів. Однак через велику кількість студентів адміністрація запропонувала провести перемовини із представниками студентських організацій.

На зустрічі наголосили, що в університеті працює комісія, результати її роботи мають оприлюднити до 22 листопада. Комісію зібрали у понеділок, 13 листопада, до неї входять представники вченої ради університету.

«Ми закликаємо до діалогу. Є комісія, ми розглядаємо, ми вивчаємо і тоді будемо ухвалювати рішення. А ви хочете, щоб ми вже зараз ухвалили рішення – так не може бути», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак.

У підсумку учасники перемовин домовилися зустрітися через тиждень – 23 листопада. Студенти запропонували запросити на спільну зустріч саму Ірину Фаріон, щоб вона пояснила свою позицію.

«Наші вимоги – це звільнення Ірини Фаріон і публічне вибачення. Ми зберемося вже наступного четверга, щоб почути результати роботи комісії. Ми запросили також на цю зустріч пані Ірину Фаріон, якщо вона захоче приєднатися», – прокоментувала голова львівського осередку ГО «Українські студенти за свободу» Анна-Марія Сенчишин.

«Сьогодні в нас відбувся діалог із представниками громадських організацій, студентства університету. Львівська політехніка завжди є відкритою. Зараз працює комісія, яка створена для вивчення і аналізу етичних, моральних аспектів цих подій. Ми чекаємо на висновки цієї комісії. За підсумками розмови ми включимо до комісії одного або двох студентів», – зазначила проректорка зі стратегічного розвитку Львівської політехніки Лілія Жук.

Нагадаємо, мовознавиця й ексдепутатка Ірина Фаріон в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців «Азову» та 3 окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж військовослужбовців.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся у поліцію та СБУ через заяву мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон про російськомовних військових.

Примітно, що після шквалу обурення, який висловлюють українці у соцмережах з цього приводу, Ірина Фаріон заявила: рада, що її «ненавидять раби, а поряд є сильні і вільні люди».

Міносвіти підтримало позицію студентів щодо мовного скандалу з Фаріон.

Нагадаємо, 59-річна мовознавиця Ірина Фаріон зараз є професоркою Львівської політехніки, докторкою філологічних наук. З 2012 по 2014 роки була народною депутаткою України від «Свободи», чинна членкиня політради партії.

У молодості була членкинею Комсомолу та Комуністичної партії Радянського Союзу. На запитання журналістів про цю сторінку своєї біографії Ірина Фаріон відзначилась легендарною фразою: «Орлиці не сповідаються перед гієнами».

Ірина Фаріон досить часто видає скандальні заяви. Зокрема у березні цьогоріч в інтерв’ю Еммі Антонюк вона заявила, що трагедія в Маріуполі – це нібито «карма» і наслідок поведінки маріупольців. Також Фаріон засуджувала представників ЛГБТ, бо їхні погляди є «неприродними».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *