ОСТАННІ НОВИНИ

Міносвіти підтримало позицію студентів щодо мовного скандалу з Фаріон

Ольга Денисяка

|

У Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з професоркою Львівської політехніки Іриною Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш. Про це повідомляє Суспільне. 

У МОН заявили, що окрім освітньої функції університети мають завдання формувати особистість та світогляд студента. А тому викладачі повинні не лише передавати знання молоді, а й виховувати повагу до фундаментальних цінностей. Серед них — гідність людини та повага до українських захисників та захисниць. Для цього виші мають обирати до штату тих педагогів, які самі є носіями таких ідей.

«Міністерство підтримує вимоги студентів до ЗВО не співпрацювати із людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць», – йдеться у відповіді на запит журналістів.

У Міністерстві освіти та науки додали, що саме виші самостійно призначають та звільняють з посади викладачів і працівників освіти. А тому університети несуть відповідальність за те, щоб ці люди були «не тільки кваліфікованими спеціалістами, але й людьми високих ціннісних орієнтирів та моральних переконань».

Керівниця центру комунікацій Львівської політехніки Наталія Павлишин повідомила Суспільному, що позиція вишу, яку оприлюднили ввечері, 7 листопада, є незмінною. У заяві йдеться про те, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Зазначимо, що напередодні мовознавиця й ексдепутатка Ірина Фаріон в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців «Азову» та 3 окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж військовослужбовців.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся у поліцію та СБУ через заяву мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон про російськомовних військових.

Примітно, що після шквалу обурення, який висловлюють українці у соцмережах з цього приводу, Ірина Фаріон заявила: рада, що її «ненавидять раби, а поряд є сильні і вільні люди».

Нагадаємо, 59-річна мовознавиця Ірина Фаріон зараз є професоркою Львівської політехніки, докторкою філологічних наук. З 2012 по 2014 роки була народною депутаткою України від «Свободи», чинна членкиня політради партії.

У молодості була членкинею Комсомолу та Комуністичної партії Радянського Союзу. На запитання журналістів про цю сторінку своєї біографії Ірина Фаріон відзначилась легендарною фразою: «Орлиці не сповідаються перед гієнами».

Ірина Фаріон досить часто видає скандальні заяви. Зокрема у березні цьогоріч в інтерв’ю Еммі Антонюк вона заявила, що трагедія в Маріуполі – це нібито «карма» і наслідок поведінки маріупольців. Також Фаріон засуджувала представників ЛГБТ, бо їхні погляди є «неприродними».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *