ОСТАННІ НОВИНИ

Цієї зими є шанс виграти у Росії битву за енергетику, – Зеленський

Ольга Денисяка

|

Президент Володимир Зеленський впевнений, що посилення ППО і проходження зими безпечно для енерегооб’єктів буде один з найбільших програшів для Росії. Про це йдеться у зверненні Зеленського до лідерів Великої сімки.

«Цієї зими ми маємо шанс виграти битву за енергетику. Минулого року Росія спробувала вдарити по Україні блекаутом – її ракети та іранські “Шахеди”, які стали зброєю російського терору, намагалися знищити нашу енергетику. Зараз ми посилюємо ППО, зокрема з вашою підтримкою, і якщо продовжимо це робити, якщо вистоїмо цієї зими енергетично, російський терор зазнає одного з найбільших програшів», – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що торік масовані обстріли енергетичної інфраструктури України росіяни розпочали з жовтня. Цього ж року окупанти, які за даними розвідки, відновили запаси ракет, імовірно, готуються завдати ударів із настанням холодів.

Нагадаємо, протягом опалювального сезону торік росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об’єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції. Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51%, якщо порівняти з періодом перед повномасштабним вторгненням рф.

Ще в серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зима-2023/2024 буде складною, але Україна готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій.

Зі свого боку в Міненерго кажуть, що Україна має необхідні ресурси для проходження осені й зими без знеструмлень, але Росія може вдатись до нової тактики обстрілів енергетичної інфраструктури, тож тимчасові знеструмлення все-таки можливі.

Додамо, що в березні цьогоріч «Укренерго» підписало угоду з 15 операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E щодо залучення аварійної допомоги Україні. Це означає, що Україна має можливість, наприклад, при нових масованих російських атаках отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн Євросоюзу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *