ОСТАННІ НОВИНИ

«Вони зрозуміли, що почали рано». Коли росіяни готуються влаштувати енергетичний терор

Ольга Денисяка

|

Торік масовані обстріли енергетичної інфраструктури України росіяни розпочали 10 жовтня. Цього ж року окупанти, які за даними розвідки, відновили запаси ракет, імовірно, готуються завдати ударів із настанням холодів. Таке припущення зробив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, передає hromadske.

На думку Харченка, росіяни «засвоїли урок, що почали рано», бо в теплий час нам набагато легше й швидше відновлюватися. Окупанти не досягли поставлених перед собою цілей, тобто відключення щонайменше низки великих міст від енергопостачання на тривалий період.

«Я можу лише припустити, що вони хочуть завдати потужніших ударів у той час, коли температура впаде до 0°C або нижче. Але це тільки припущення, я не можу передбачити, як будуть діяти абсолютно божевільні люди», – каже енергетичний експерт. 

Водночас Олександр Харченко впевнений, що попри дуже ймовірні атаки росіян, загальнонаціонального блекауту цьогоріч не буде. 

Нагадаємо, протягом опалювального сезону торік росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об’єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції. Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51%, якщо порівняти з періодом перед повномасштабним вторгненням рф. 

ще в серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зима-2023/2024 буде складною, але Україна готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій.

Зі свого боку в Міненерго кажуть, що Україна має необхідні ресурси для проходження осені й зими без знеструмлень, але Росія може вдатись до нової тактики обстрілів енергетичної інфраструктури, тож тимчасові знеструмлення все-таки можливі.

20 вересня воєнна розвідка України повідомляла, що росіяни ведуть розвідку енергетичних об’єктів, щоб знову почати їх атакувати.

Додамо, що в березні цьогоріч «Укренерго» підписало угоду з 15 операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E щодо залучення аварійної допомоги Україні. Це означає, що Україна має можливість, наприклад, при нових масованих російських атаках отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн Євросоюзу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *