ОСТАННІ НОВИНИ

У Міненерго розповіли, чи будуть українці зі світлом взимку

Наталя Дуляба

|

Україна має необхідні ресурси для проходження осені й зими без знеструмлень, але Росія може вдатись до нової тактики обстрілів енергетичної інфраструктури, тож тимчасові знеструмлення все-таки можливі. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час свого візиту на Львівщину.

«Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження опалювального зимового сезону без відключень електроенергії. Але не виключені наслідки ворожих терористичних атак, які ми не можемо прогнозувати. Мета ворога – досягти блекауту в Україні. Минулої зими ми багато чому навчилися з погляду втримання енергосистеми, але удари ворога можуть бути модифіковані», – сказав очільник Міненерго.

Говорячи про повторення знеструмлень Герман Галущенко зауважив, що все буде залежати від серйозності пошкоджень в енергосистемі, які можуть виникнути внаслідок ворожих обстрілів. Втім він вважає, що якщо українцям знову доведеться залишитись без світла, то це буде тимчасово.

«Якщо і будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему і матимуть тимчасовий характер», – додав міністр.

Нагадаємо, з жовтня 2022 року Росія почала прицільно атакувати енергетичну інфраструктуру України. Через руйнування чи виведення з ладу обладнання потужностей енергосистеми стало суттєво бракувати на всіх споживачів, тож в областях чотири місяці поспіль масово вимикали світло.

Вже зі середини лютого 2023-го ситуацію вдалося налагодити, енергосистемі більше не бракувало потужностей, тож українцям перестали вимикати світло.

У березні цьогоріч «Укренерго» підписало угоду з 15 операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E щодо залучення аварійної допомоги Україні. Це означає, що Україна має можливість, наприклад, при нових масованих російських атаках отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн Євросоюзу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *