ОСТАННІ НОВИНИ

Україна домовилась про залучення аварійної енергетичної допомоги від 15 країн

Наталя Дуляба

|

«Укренерго» підписало угоду з 15 операторами європейського енергооб’єднання ENTSO-E щодо залучення аварійної допомоги Україні. Про це Львівському порталу повідомили в національній енергетичній компанії.

Відтепер Україна має можливість при необхідності отримувати технічну допомогу електроенергією не тільки від сусідніх країн, а й від інших країн ЄС.

Укладена угода дозволяє «Укренерго» звертатися по допомогу до 15 операторів європейського енергетичного об’єднання ENTSO-E у непередбачуваних ситуаціях. Зокрема таких як російські атаки на енергетичну інфраструктуру України.

«Аварійна допомога – це термінове постачання електроенергії з іншої країни на запит системного оператора у випадку, якщо внутрішні резерви та засоби для уникнення одночасного вимкнення великої кількості споживачів уже вичерпані. Від імпорту вона відрізняється тим, що це екстрений захід для подолання позаштатної ситуації й потребу в ньому неможливо спрогнозувати завчасно. Імпорт же здійснюється у заздалегідь визначені строки згідно з підписаними комерційними контрактами», – пояснюють в «Укренерго».

Раніше Україна могла розраховувати на підтримку від енергосистем сусідніх держав. Тепер коло країн, у яких можна просити аварійну допомогу, розширилося. Як наголошують енергетики, це ще більше посилює стійкість енергосистеми України під час повномасштабної війни.

Нагадаємо, за останні пів року Росія здійснила 15 ракетних та 18 атак безпілотниками по енергетичній інфраструктурі України, завдавши масштабних пошкоджень електростанціям.

Однак зі середини лютого ситуацію вдалося налагодити. Енергосистемі більше не бракує потужностей, тому українцям перестали вимикати світло.

В «Укренерго» заявили, що протягом найближчих 6 місяців електроенергії вистачатиме для всіх споживачів України, тому знеструмлень бути не повинно.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *