ОСТАННІ НОВИНИ

Нацрада перевірить 5 канал через інтерв'ю з Фаріон

Ольга Денисяка

|

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку 5 каналу через трансляцію програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де гостем була колишня народна депутатка Ірина Фаріон. Таке рішення прийняли на засіданні Нацради 16 листопада, передає Укрінформ.

«До Національної ради з питань телебачення та радіомовлення надійшли листи Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Служби безпеки України з інформацію про трансляцію програми «Рандеву з Яніною Соколовою» 4 листопада, де гостем була колишня народна депутатка, мовознавиця Ірина Фаріон», – сказав член Нацради Максим Онопрієнко.

За його словами, це стало приводом до проведення моніторингу.

Він зауважив, що за результатами проведення моніторингу програма має ознаки порушення закону «Про медіа», який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі та інших ознак.

Термін проведення перевірки з 7 по 15 грудня 2023 року.

Нагадаємо, мовознавиця й ексдепутатка Ірина Фаріон в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців «Азову» та 3 окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж військовослужбовців.

Згодом студенти «Львівської політехніки» вийшли на пікет з вимогою звільнити Ірину Фаріон. Своєю чергою, Міносвіти підтримало позицію студентів щодо мовного скандалу з Фаріон.

Національний університет «Львівська Політехніка» звільнив Фаріон з посади професорки кафедри української мови на тлі її звинувачень у бік військових в тому, що вони спілкуються російською мовою. Ірина Фаріон заявила, що планує оскаржити у суді своє звільнення.

Також 15 листопада стало відомо,  що Служба безпеки України відкрила кримінальну справу проти мовознавиці та колишньої народної депутатки. Наразі слідчі проводять експертизи скандальних висловлювань та публікацій, а також епізод з оприлюдненням листа від студента з окупованого Криму.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *